Za prva dva meseca rada portala www.sezonskiradnici.gov.rs poljoprivredni proizvođači elektronskim putem registrovali su više od 20.000 radnih dana za angažovane sezonske radnike, saopšteno je na sastanku Saveza za poljoprivredu i hranu održanom 7. marta u NALED-u.
Članovi Saveza ocenili su da je reč o značajnom uspehu imajući u vidu da se pre uvođenja pojednostavljene procedure angažovanje sezonskih radnika najčešće odvijalo u sivoj zoni. Više od 20.000 evidentiranih dana znači i da su poslodavci uplatili u budžet više od šest miliona dinara na ime poreza i doprinosa, kao i da su prijavljeni radnici pored naknade za rad, ostvarili pravo na penzijsko osiguranje i osiguranje u slučaju povrede.
Među značajnim rezultatima u 2018. istaknuto je formiranje Stručne radne grupe za hranu i poljoprivredu, tela koje okuplja predstavnike resornih institucija i privrede na poslovima unapređenja regulatornih i institucionalnih rešenja u oblasti hrane i poljoprivrede.
Na sastanku je najavljeno da će u fokusu Saveza u narednim mesecima biti praćenje usvajanja Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, za čije je unapređenje upućen niz komentara i preporuka resornom ministarstvu. Savez će takođe nominovati nove teme za rad Stručne radne grupe za hranu i poljoprivredu, pre svega u oblasti rešavanja problema prevara sa hranom, usklađivanja sa regulativom EU, kao i za optimizaciju posebno važnih administrativnih procedura u sektoru hrane i poljoprivrede.
Sastankom, na kojem se razgovaralo i o pravilnicima iz oblasti prehrambene industrije, uključujući novu hranu i nove propise EU u oblasti deklarisanje hrane, kao i inicijativama za suzbijanje nelegalne trgovine, predsedavao je Vladimir Čupić, generalni direktor Atlantik grupe i predsednik Saveza.
Savez za hranu poljoprivredu osnovan je krajem 2017. i okuplja 40 članova NALED-a iz privatnog sektora, lokalnih samouprava i predstavnika civilnog sektora.
Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.
NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE