Održan prvi Korejsko-srpski forum: E-uprava i pametni gradovi za budućnost

Na prvom Korejsko-srpskom forumu o e-upravi i pametnim gradovima, kojeg su danas u Beogradu organizovali Korejska agencija za promociju trgovine i investicija (KOTRA), Ambasada Republike Koreje i NALED, ocenjeno je da je ključ ekonomskog uspeha Srbije digitalizacija, zasnovana na razmeni podataka, a ne dokumenata i usmerena na potrebe građana, a ne institucija. Ključno je učenje na iskustvima drugih zemalja i razumevanje da je razvoj e-uprave kao pokretna meta - proces koji nikad ne može da bude završen.

- Drago nam je što imamo priliku da o najboljim rešenjima razgovaramo sa predstavnicima najuspešnijih kompanija iz Koreje, zemlje koja je na listi Ujedinjenih nacija treća u razvoju e-uprave i globalni lider po uključenosti građana u korišćenje e-usluga. Koreja je u ovom segmentu jedan generacijski korak ispred nas. Dok je Srbija u procesu razvoja e-uprave 2.0, orijentisane ka građanima i dvosmernoj internet komunikaciji, Koreja je odmakla u razvoju e-uprave 3.0, prilagođene svakom ponaosob, komunikacije koja preko portala kao što je ePeople omogućava proaktivnu ulogu građana u državnim poslovima i koja je dominantno bazirana na upotrebi mobilnih telefona – rekao je Željko Tomić, predsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu i direktor kompanije OSA računarski inženjering.

Otpravnik poslova u ambasadi Republike Koreje, Hunso Jun podsetio je da su ove godine korejske investicije u Srbiju udvostručene i da su uglavnom bile usmerene na proizvodnju. Kao primer naveo je fabriku emajliranih bakarnih žica Essex Europe u Zrenjaninu koja će u novembru otpočeti sa radom.

- Koreja je prošle godine proslavila zlatni jubilej primene e-uprave, ima više od 18.000 informacionih sistema i jedna je od prvih zemalja u svetu koja je pokrenula razvoj pametnih gradova koji putem Internet of Things tehnologije nalaze rešenja za unapređenje energetske efikasnosti, saobraćaja i komunalnih delatnosti. Iskustvo i znanje prenosimo u više od 70 zemalja širom sveta i ključna oblast dalje saradnje Srbije i Koreje u budućnosti biće e-uprava i pametni gradovi – dodao je Jun.

Učesnici foruma bili su vodeći vodeći inovatori u domenu ICT i Smart City tehnologija kao što su Korea Telecom, Unidocs, Docson, Seculayer, Good Consulting Company, LG U+ i Grib. Poslovnoj i stručnoj zajednici, državnim institucijama, lokalnim samoupravama i međunarodnim organizacijama u Srbiji predstavili su najbolje prakse i istakli da je za razvoj e-uprave ključna podrška države.

Korejsko-srpski forum bio je prilika i da se čuje kako izbeći rizike koje ubrzana digitalizacija nosi, pre svega stvaranjem digitalnog jaza između mlađe i starije odnosno urbane i ruralne populacije. Kao primer dobre prakse istaknut je korejski projekat „Internet sela“ koji je za manje od 10 godina povećao upotrebu kompjutera na selu sa 37% na 72%, a korišćenje interneta sa 9% na 66% i pružio šansu lokalnom stanovništvu da putem e-trgovine plasiraju proizvode i kreiraju prilike za svoje ekonomsko osnaživanje.

Strategija razvoja e-uprave u Srbiji do maja 2019.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu u Vladi Srbije, Mihailo Jovanović najavio je da će do maja 2019. biti donet prvi strateški dokument Vlade Srbije o razvoju e-uprave. On je podsetio da je u proteklih godinu dana, donošenjem zakona o e-poslovanju, e-upravi i zaštiti podataka o ličnosti značajno unapređena regulativa u razvoju e-uprave. Do kraja godine očekuje se i donošenje 29 podzakonskih akata koji će omogućiti primenu zakona u praksi.