100 žena - 100 minijatura

U petak, 23. novembra sa početkom u 12h u svečanom holu Narodne skupštine Republike Srbije, biće organizovana svečana dodela nagrada u okviru šeste tradicionalne žirirane izložbe najlepših rukotovorina Srbije - "100 žena - 100 minijatura", u organizaciji Etno mreže i pod pokroviteljstvom Parlamenta i društveno odgovornih kompanija okupljenih u NALED-u.

Za nagrade u pet tradicionalnih tehnika – vez/zlatovez, tkanje, pustovanje, necanje i kategorija za mladog autora, konkurisalo je 77 dama iz 23 opštine iz Srbije.

Posebnu draž ovogodišnjem događaju daje učešće 22 mališana iz obdaništa u selu Čitluk kod Kruševca čiji radovi su revijalno prikazani na izložbi.

Najbolje radove izabraće petočlani stručni žiri - predstavnici Narodne skupštine, Etno mreže, Etnografskog muzeja, Zavoda za kulturu Mađara iz Sente i Fakulteta primenjenih umetnosti.

Etno mreža je krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u udruženja i zadruge. Cilj delovanja je očuvanje tradicionalnog nasleđa kroz osposobljavanje i ekonomsko osnaživanje žena i mladih za tržišnu proizvodnju rukotvorina.

Rukotvorine Etno mreže koristi Protokol Vlade i državne institucije kao poslovne i diplomatske poklone. Kupovinom proizvoda Etno mreže, čuva se tradicija Srbije i stvara izvor prihoda za žene i mlade iz ruralnih područja koji izrađuju tradicionalne rukotvorine.