Održan Okrugli sto na temu teritorijalnog upravljanja u Srbiji

U organizaciji Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj- InTER, a u saradnji sa NALED-om i partnerima iz Mreže Zapadnog Balkana o teritorijalnom upravljanju, 26. decembra 2018. održan je Okrugli sto posvećen teritorijalnom upravljanju u Srbiji. Događaj je otvorio Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i Dritan Shutina, direktor Co-PLAN-a. Na panel diskusiji o Regionalnom razvoju u Srbiji učestvovali su Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine, Siniša Trkulja, prostorni planer u Ministarstvu građevinastva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Gerhard Sippel, direktor GIZ Kancelarije u Srbiji. O EU fondovima i teritorijalnom razvoju diskutovali su Yngve Engstroem, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU, Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Samir Kačapor, direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka i Marko Blagojević, direktor Vladine Kancelarije za javna ulaganja.

Učesnici panela o regionalnom razvoju u Srbiji istakli su da su regionalne razlike ostale na istom nivou na kom su bile 2009, a da pri tom nije uspostavljen odgovarajući strateški i pravni okvir, a svest o značaju regionalnog razvoja i dalje je nerazvijena.

Na drugom panelu se diskutovalo o EU fondovima u kontekstu teritorijalnog upravljanja i razvoja. Panelisti su saglasni da je primećen napredak u izgradnji kapaciteta za upravljanje projektima i javnim investicijama na lokalnom nivou, ali su istakli da i dalje postoji potreba da se unaprede finansijski i kadrovski kapaciteti u jedinicama lokalne samouprave. Realizacija većih infrastrukturnih projekata iz EU fondova podrazumeva odvajanje značajnih sredstava za sufinansiranje projekata, vreme neophodno za izradu projektno-tehničke dokumentacije i rešavanje imovinsko- pravnih odnosa, kao i tehnički kapacitet za upravljanje projektima. Iskustva pokazuju da najbolji efekat na socio-ekonomski razvoj daje integrisani teritorijalni pristup i usmeravanje izvora finansiranja ka zaokruženom setu mera koje zajedno dovode do poboljšanja privredne aktivnosti i standarda života te je preporučen dodatan rad na unapređenju međuopštinske saradnje na regionalnim projektima.

Događaj je okupio predstavnike državnih institucija, međunarodnih organizacija, regionalnih razvojnih agencija, nevladnih organizacija i stručnu javnost iz Srbije i regiona.