Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu postao počasni član NALED-a

U utorak, 16. oktobra 2018. godine, potpisan je Sporazum o počasnom članstvu između Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i NALED-a, sa ciljem uključivanja eminentnih pravnih stručnjaka u reformske i legislativne procese na stvaranju boljih uslova za poslovanje u Srbiji. U okviru jačanja saradnje i povezivanja sa akademskom zajednicom, NALED-u su se pored Pravnog fakulteta do sada pridružili Fakultet političkih nauka, Fakultet organizacionih nauka i Istraživačka stanica Petnica.

NALED i Pravni fakultet su označili početak saradnje zajedničkom organizacijom seminara za privredu na temu Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi (CEFTA), uz podršku Erasmus+ Programa Evropske unije. Polaznici seminara imali su priliku da se upoznaju sa institucionalnim okvirom CEFTA sporazuma, mogućnostima za slobodni promet roba, usluga i kapitala, uslovima plaćanja između EU i država jugoistočne Evrope, te pravu nastanjivanja i zaštiti konkurencije.

Učesnike su pozdravili dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković i upravnik Jean Monnet modula prof. dr Dušan V. Popović. Potredsednik UO i generalni direktor Gomex-a Goran Kovačević obratio se ispred NALED-a i tom prilikom istakao važnost besprekornog funkcionisanja CEFTA sporazuma, s obzirom da brojke pokazuju da je Srbija za 10 godina povećala izvoz u zemlje članice sporazuma sa dve na tri milijarde evra, ali da je funkcionisanje i dalje opterećeno administrativnim preprekama i da privreda gubi milione sati zbog čekanja kamiona na granicama i plati čak 800 miliona evra za različite poslove na graničnim prelazima.