[Nedeljnik] Veran Matić o oslobođenju svih donacija od PDV-a

Koalicija za dobročinstvo, NALED, Građanske inicijative, Fond B92 i Banka hrane pripremili su dopis predsednici vlade, ministrima finansija i poljoprivrede, sa inicijativom da se dorade mere vlade u delu koji se tiče oslobađanja od PDV-a za robu i usluge na sva davanja.

Vlada je nedavno donela odluku da se donatori oslobode PDV-a, ali samo za davanja Ministarstvu zdravlja, RFZO i zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini, i to do dana prestanka važenja vanrednog stanja.

U pismu koje sam danas poslao u ime potpisnika ukazali smo i na ekonomske posledice pandemije koje pogađaju ugrožene grupe stanovništva, posebno u slabije razvijenim i devastiranim područjima Srbije, i potrebu da se predvide i dodatne pogodnosti koje bi podstakle davanja privatnog sektora u cilju podrške socijalno ugroženim kategorijama.

Do sada su Koalicija za dobročinstvo i NALED, zajedno sa korporativnim sektorom, obezbedili donacije u iznosu od preko 7 miliona evra, što pokazuje da postoji kapacitet za značajan doprinos rešavanju problema u zdravstvenom sistemu, ali i kada je reč o siromaštvu i ugroženim kategorijama stanovništva.

Predložili smo da se mera oslobađanja od PDV-a odnosi na robu i usluge za sva davanja, a pre svega hranu i proizvode široke potrošnje, koju PDV obveznici upućuju lokalnim samoupravama, drugim državnim organima, socijalnim i javnim institucijama i nedobitnim organizacijama (udruženjima, fondacijama i zadužbnama). Očekujem da bude razuma u donošenju odluke da se usvoji ovaj predlog jer nam predstoje novi veliki izazovi, u socijalnoj sferi prevashodno.

Čuveni svetski ekonomista Toma Piketi govori o potrebi jačanja socijalnih država a ne država-zatvora. Kaže da su usled hitnosti situacije, nužni izdaci za zdravstvo i socijalnu pomoć i da se oni mogu jedino pokriti pozajmicama i svežim novcem. On govori o rastu nejednakosti i velikoj ugroženosti najsiromašnijih do nove pošasti sve većeg umiranja od neuhranjenosti i drugih bolesti izazvanih nedostatkom čiste vode i hrane uopšte. Zalaže se za efikasna pravičnija oporezivanja najbogatijih, onog jednog procenta stanovništva zemaljske kugle.

Ali ono što je važno i za našu zemlju, treba dati mnogo veću šansu i filantropiji i dobročinstvu, stvaranjem stimulativnih uslova da privatni sektor i fondacije i udruženja pomognu i ugroženom stanovništvu, a samim tim i samoj državi koja neće moći sve sama da pokrije.


Related Content

COVID-19

Abolish VAT on donations involving food and hygiene products

23.04.2020

With the aim of ensuring more favorable conditions for supporting socially...Read more
News

Abolish Food Donation Taxes During the State of Emergency

27.03.2020

As much as 99% of organic waste from the hospitality industry ends up in...Read more

This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE