[RTS] Veće plate, niža stopa nezaposlenosti i povratak mladih zajednički cilj opština dobitnica BFC certifikata

Sedam gradova iz Srbije, pored nekoliko gradova i opština iz Hrvatske i BiH, dobilo je certifikat opština s povoljnim poslovnim okruženjem. On potvrđuje da građanima i privredi pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

Veće plate, niža stopa nezaposlenosti i povratak mladih u manje sredine, zajednički je cilj opština iz regiona koje su dobile BFC certifikat koji potvrđuje da ispunjavaju važne kriterijume dobrog poslovnog okruženja značajnog za investitore.

Za unapređenje uslova poslovanja važno je sprovođenje ekonomskih reformi, dok je kvalitetna radna snaga još jedan od bitnih faktora dobrog poslovnog ambijenta.

- Reforme nam uvek treba više i one zavise od političke volje i apetita donosilaca odluka, mi nastojimo da taj apetit podstaknemo upravo kroz prikazivanje iskustava drugih zemalja u regionu na koje možemo da se ugledamo, od kojih možemo da učimo - rekla  je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Ekonomska saradnja država na Balkanu ključna je za privredni razvoj. Bivši hrvatski predsednik ocenio je inicijativu Otvorenog Balkana kao pozitivnu i odličnu priliku za ekonomije regiona.

- Politika puno toga odlučuje, odlučuje o mjerama koje će se primjenjivati u gospodarstvu. Dakle, dobrim djelom o politici ovisi -  kaže Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske.

Među kriterijumima koje svaki grad i opština moraju da ispune, jesu digitalna transformacija, elektronske usluge, zaštita životne sredine, inovacije. Dobro poslovno okruženje karakteriše onlajn podnošenje dokumenata i plaćanje, stoga će Vlada Srbije, prema najavi iz eUprave, u narednom periodu sprovesti projekat Pametnih gradova.

- Za svih 28 gradova u Srbiji želimo da postanu Pametni. To znači da ćemo kroz jednu centralnu platformu, centralnu infrastrukturu koja će se naći u državnom data centru u Kragujevcu, ponuditi svim gradovima određen set pametnih usluga i da će svaki od tih gradova moći da izabere pet ili šest usluga i da će te usluge biti otvorene za dalji razvoj - rekao je Mihailo Jovanović, direktor eUprave.

Kroz program Certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi od 2012. prošlo je više od 100 gradova i opština iz regiona. Certifikat koji traje tri godine, trenutno imaju 44 lokalne samouprave.

Celokupan tekst pročitajte na linku


This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE