[Blic] Pirotske ćilime neće imati ko da tka

Ćilimarstvo je u pirotskom kraju, ne tako davno, bilo na ivici opstanka, a sada se, zajedno sa lokalnim udruženjima, borimo da ponovo oživimo tu priču, kaže Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i NALED-a. 

- Podrška koju ove žene dobijaju iz diplomatskih krugova govori da naše rukotvorine imaju perspektivu i u turističkom i ekonomskom smislu, i baš zato, potrebna im je podrška države da opstanu i iz svog zanata sebi obezbede platu - kaže Jovanović.

Dobra osnova za podršku bilo bi donošenje zakona o zanatstvu, dodaje, a pomoglo bi i uspostavljanje gradskih etno-galerija za plasman u turističkim centrima i većim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša.

- Osetila bi se i veća podrška za samozapošljavanje, jer aktuelni iznos jedva pokriva poreze i doprinose u prvoj godini rada. Najbolje bi bilo kada bi se za ove zanate dobijale subvencije poput onih za velike investitore, jer se kroz očuvanje zanata čuva i kulturna baština na koju smo ponosni pred svetom - kaže Jovanović.

Celu vest pročitajte na sledećem linku

This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE