[RTS1] Predstavnici NALED-a na sajmu zelene tehnologije u Italiji

Rešenje za čistiju planetu i zaustavljanje globalnog zagrevanja je kružna ekonomija. Na tim poslovima u svetu radi četiri miliona ljudi, a prema prognozama do 2030. taj broj će se utrostručiti. Na sajmu zelene tehnologije Ekomondo u Italiji, predstavnici Srbije razmenjuju iskustva sa liderima cirkularne ekonomije i nude svoja rešenja.

Pod kupole sajma u Riminiju stali su znanje, inovativnost i kreativnost kojima se, pored profita, u centar pažnje stavlja zaštita životne sredine i očuvanje resursa.

-Balkan je za nas jedna od najvažnijih oblasti za Ekomondo, jer ulažete velike napore da se približite evropskim standardima i već ima dosta poslova između balkanskih zemalja i Italije - kaže Alesandra Astolfi, direktorka organizacije "Italian Exhibition Group".

Kako bi unapredila poslovanje u skladu sa ekološkim zahtevima ali i sopstvenim interesima, kompanija iz Srbije uspostavila je saradnju sa italijanskim partnerom.

- Ovde smo pronašli liniju inovativne tehnologije za rafiniranje mešanih, obojenih metala. Proizvodi koje ćemo dobiti spadaju u kategoriju kritičnih materijala – bakar i aluminijum. Linija se instalira u našem novom industrijskom parku u Krnješevcima, čije otvaranje uskoro očekujemo - navodi Milica Uraz iz kompanije "Steel Impex".

Osmu godinu među izlagačima je i srpska kompanija koja svoj proizvod izvozi u 60 zemalja sveta.

- Imamo priliku da na jednom mestu prikažemo naše proizvode, da održimo sastanke sa kupcima i dobavljačima i, naravno, da proverimo šta radi konkurencija. To je ono što se očekuje od manifestacija ovog tipa tako da ćemo biti prisutni i ubuduće - istakao je Žarko Bogovac, komercijalni direktor „Plastik Gogić“

Svet bez otpada zvuči neverovatno, ali je moguć i zato su neopodne sistemske promene prema resursima.

- Svako od nas mora dati svoj doprinos da kroz primarnu selekciju, na samom izvoru, u našem domaćinstvu odvajimo ove materijale. Država pominje uvođenje depozitnog sistema što će dodatno unaprediti sakupljanje ambalažnog otpada i to je prava cirkularna ekonomija koju danas na ovom sajmu vidimo - objašnjava Slobodan Krstović, direktor za Održivi razvoj u  NALED-u.

Ovo je godina bez presedana u zagrevanju kopna i mora, posebno u Mediteranskom basenu. Zato Italija revizijom svog klimatskog i energetskog plana, podiže lestvicu, pa će krajem decenije proizvoditi dve trećine enegrije iz obnovljivih izvora i tako smanjiti emisiju štetnih gasova koji zagrevaju planetu.

Video prilog možete pogledati na linku.


Related Content

News

Circular economy - a chance for more than 30,000 new jobs

30.08.2020

In Serbia, 12 million tons of waste are produced annually...Read more
News

Circular economy and the environment - development opportunity for cities in Serbia

06.10.2021

The second session of Business Friendly Club of cities and municipalities in...Read more
Clipping

[Srda.rs] Partnerstvom do sistemskih rešenja upravljanja otpadom

26.01.2023

Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ i Nacionalna alijansa za lokalni...Read more
Clipping

[TV Euronews] Serbia needs a deposit system for returning packaging

26.09.2023

According to the European Union Directive of 2018, plastic caps on bottles will...Read more

This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE