[TV Euronews] Zdravstvena dokumentacija od sada u elektronskom obliku

Više neće biti vođenja zdravstvene evidencije u papirnom obliku, izjavila je Isidora Šmigić koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u za TV Euronews. Prema njenim rečima novim zakonom definisano je da se sva obavezna zdravstvena dokumentacija vodi u elektronskom obliku, kao i to da će ovom evidencijom biti obuhvaćene i privatne zdravstvene ustanove.

- Kada se pripremao program za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu za period 2022. do 2026. godinu i tadašnja analiza je pokazala da bi uvođenje mogućnosti da lekari specijalisti mogu dalje da proslede pacijenta da se pacijent ne vraća kod izabranog lekara nego da mogu dalje da idu na lečenje ili potrebnu dijagnostiku, da bi se smanjio broj poseta za čak 7 000 000 lekaru na godišnjem nivou. Tako da ti efekti će sigurno biti veliki, ali naravno biće potrebno vremena da se sistem u potpunosti uspostavi i da počne da funkcioniše – objasnila je Šmigić za TV Euronews. 


Related Content

News

Coordination Body for healthcare system digitalization formed – eHealthRecord arrives

31.01.2021

Although the Integrated Health Information System (ISIS) is conceived as a...Read more
News

eHealthRecord is coming - the Law on Health Documentation adopted

31.10.2023

Linking the archives of all health institutions into a single data system,...Read more
News

Health services in a click for two million citizens of Serbia

11.02.2022

Referrals, prescriptions and sick leave documents, scheduling examinations,...Read more

This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE