[TV Euronews] Zdravstvena dokumentacija od sada u elektronskom obliku

Više neće biti vođenja zdravstvene evidencije u papirnom obliku, izjavila je Isidora Šmigić koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u za TV Euronews. Prema njenim rečima novim zakonom definisano je da se sva obavezna zdravstvena dokumentacija vodi u elektronskom obliku, kao i to da će ovom evidencijom biti obuhvaćene i privatne zdravstvene ustanove.

- Kada se pripremao program za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu za period 2022. do 2026. godinu i tadašnja analiza je pokazala da bi uvođenje mogućnosti da lekari specijalisti mogu dalje da proslede pacijenta, da se pacijent ne vraća po uput kod izabranog lekara, nego da mogu dalje da idu na lečenje ili potrebnu dijagnostiku, da bi se smanjio broj poseta za čak 7 000 000 lekaru na godišnjem nivou. Tako da ti efekti će sigurno biti veliki, ali naravno biće potrebno vremena da se sistem u potpunosti uspostavi i da počne da funkcioniše – objasnila je Šmigić za TV Euronews. 

Snimak celokupnog gostovanja možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Formirano Koordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog sistema - stiže eKarton

31.01.2021

Iako je integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) zamišljen kao...Pročitaj vest
Vesti

Stiže eKarton – Usvojen Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji

31.10.2023

Povezivanje arhiva svih zdravstvenih institucija u jedinstveni sistem podataka,...Pročitaj vest
Vesti

Zdravstvene usluge na klik za dva miliona građana Srbije

11.02.2022

Uputi, recepti i bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE