Formirano Koordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog sistema - stiže eKarton

Iako je integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) zamišljen kao jedinstvena baza koja obuhvata sve elektronske servise i podatke o pacijentima, stvarnost je drugačija. U praksi najveći broj ovih podataka ostaje zarobljen u lokalnim informacionim sistemima ustanova. Dok je trenutno nezamislivo da se u kartonima pacijenata evidentiraju njihovi odlasci u privatne zdravstvene ustanove, podatke o pregledima nedovoljno razmenjuju čak i državne ustanove između sebe. 

Ovo je problem za koji će NALED ponuditi rešenje u 13. izdanju Sive knjige, i to kroz novu preporuku za dalju digitalizaciju zdravstva i razvoj eKartona, ali i eUputa, eBolovanja, eRecepta i drugih savremenih usluga.  

Vlada Srbije je na inicijativu NALED-a i uz podršku Saveza za zdravstvo sredinom januara formirala Koordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog sistema čiji će osnovni zadaci biti izrada Nacionalnog programa razvoja eZdravstva, unapređenje regulatornog okvira i uvođenje savremenih tehnoloških rešenja. Ovim telom predsedavaju premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dok će NALED pružati stručnu podršku. 

- Preporuka Sive knjige predviđa da eKarton obuhvati i podatke privatnih zdravstvenih ustanova. Tako bi elektronski karton pratio pacijenta gde god da se nađe u sistemu zdravstvene zaštite, a svi lekari kod kojih pacijent odlazi imali bi precizan uvid u njegovu zdravstvenu istoriju - da li je alergičan na određene lekove, da li je dijabetičar, rezultate laboratorijskih analiza i sve drugo što je neophodno za pružanje kvalitetne usluge. U zemlji u kojoj se prema podacima Instituta za javno zdravlje godišnje obavi 14,5 miliona specijalističkih pregleda i veliki broj pregleda lekara opšte prakse, kao i lekara u privatnoj praksi, objedinjavanje podataka o pacijentima je više nego neophodno - kaže Una Ljubičić, predsednica Saveza za zdravstvo NALED-a i članica Koordinacionog tela.

Prema njenim rečima, u fokusu rada Koordinacionog tela, koje pored resornih institucija i komora, okuplja i predstavnike poslovnih asocijacija, neće biti samo usluge za pacijente već i unapređenje celokupnog zdravstvenog sistema. Jedan od ciljeva uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema biće i efikasnije upravljanje kapacitetima zdravstvenih ustanova, kao i potrebnim brojem zdravstvenih radnika, opremom, lekovima, raspoloživim brojem postelja i sl. 

Trinaesto izdanje Sive knjige koje izlazi u februaru sadrži 100 odabranih preporuka članova NALED-a i šire javnosti za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji, pri čemu će 12 preporuka prvi put biti predstavljeno Vladi Srbije i resornim institucijama.


Povezani Sadržaji

Vesti

Formirano Koordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog sistema

19.01.2021

Vlada Srbije formirala je Kordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog...Pročitaj vest
Vesti

Građani Srbije 14,5 miliona puta išli kod lekara specijaliste

19.07.2020

Zakazivanje specijalističkih pregleda bilo bi brže i efikasnije, kada bi lekar...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Šta će elektronski zdravstveni karton doneti pacijentima, a šta lekarima

27.01.2021

Jedan od glavnih reformskih prioriteta u zdravstvu jeste Integrisani zdravstveni...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE