Hrana i poljoprivreda

Imajući u vidu značaj poljoprivrede i prehrambene industrije za ekonomski razvoj na lokalnom i nacionalnom nivou, NALED je ovu oblast prepoznao kao jedan od strateških prioriteta i institucionalno radi na unapređenju poslovnog okruženja u ovim oblastima, kroz tematske projekte i rad Saveza za hranu i poljoprivredu koji je osnovan krajem 2017. godine.

Na incijativu NALED-a i Saveza, 2018. godine osnovana je i međuresorna Stručna radna grupa za hranu i poljoprivredu na čelu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislavom Nedimovićem, kroz koju javni i privatni sektor zajedno rade na kreiranju dugoročne agrarne politike, zakonskih i podzakonskih akata i usklađivanju sektorskih propisa kako bi se omogućio rad na strateškim ciljevima razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije

KLJUČNE INICIJATIVE

Reforma radnog angažovanja sezonskih radnika
Zahvaljujući reformi koju je NALED inicirao uz podršku Nemačke razvojne saradnje, omogućena je pojednostavljena elektronska prijava sezonskih radnika. U junu 2018, usvojen je novi Zakon i uveden je elektronski sistem prijave radnika preko portala www.sezonskiradnici.gov.rs i mobilne aplikacije. Na ovaj način, za nešto manje od dve godine broj registrovanih radnika porastao je 10 puta (registrovano 45,000 radnika), a prihodi u budžetu za 4 miliona evra. 

Unapređenje sistema podsticaja u oblasti poljoprivrede
NALED je inicirao uvođenje i kreirao tehničku specifikaciju (ToR) za razvoj digitalne platforme eAgrar koja će ući u upotrebu od 1.jula 2021. i omogućiti elektronsku registraciju 400.000 poljoprivrednih gazdinstava i jednostavnije apliciranje za dodelu podsticaja.

NALED je takođe član radne grupe Ministarstva koja prati sprovođenje reforme i razvoj IT platforme koja omogućava uvezivanje različitih baza podataka i bolja kontrolu veterinarskih, fitosanitarnih i standarda životne sredine.

Digitalizacija poljoprivrede

U okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“ koji kroz program DeveloPPP.de sprovode GIZ, NALED i TeleGroup, postavljene su meteo-stanice i uvezane sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje. AgroLife aplikacija za podršku poljoprivrednicima uvedena u 5 pilot opština, 50 stanica postavljeno u Vojvodini, aplikaciju koristi više od 600 poljoprivrednika.

Oslobađanje od PDV-a za donacije hrane

NALED učestvuje u Radnoj grupi koja radi na nacrtu pravilnika o doniranju viška hrane, a zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo u aprilu 2020. upućena inicijativa za oslobođenje PDV-a na robu, pre svega hranu, i usluge donirane javnom sektoru i humanitarnim organizacijama.

Druge inicijative

Kroz projekat javno-privatnog dijaloga, NALED je pružio podršku stručnim udruženjima u unapređenju uslova za razvoj organske poljoprivrede i pčelarstva.


Povezani Sadržaji

Vesti

Angažovanje sezonaca preko aplikacije

04.04.2019

Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za...Pročitaj vest
Vesti

Broj prijava sezonskih radnika povećan za 600%

25.10.2019

NALED i GIZ predali softver za elektronsku registraciju sezonaca Poreskoj upravi u vlasništvo...Pročitaj vest
Vesti

Elektronska prijava poljoprivrednih gazdinstava kreće od 1. jula 

29.11.2021

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o...Pročitaj vest
Obaveštenja


Osnovana Stručna radna grupa za hranu i poljoprivredu

03.08.2018

Na incijativu NALED-a i Saveza za hranu i poljoprivredu formalno osnovana...Pročitaj obaveštenje
Stranica


Savez za hranu i poljoprivredu

Savez za hranu i poljoprivredu osnovan je na konstitutivnoj sednici održanoj 31. oktobra 2017. godine, u Beogradu. Trenutno u članstvu...Pročitaj više
Projekti

Sezonci 2 | Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika

19.12.2019

Nastavak projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika"...Pročitaj više
COVID-19

Ukinuti PDV na donacije hrane i higijenske proizvode

23.04.2020

U cilju stvaranja povoljnijih uslova za podršku socijalno ugroženim...Pročitaj više
Projekti

Upravljanje otpadom od hrane

08.10.2019

Unapređenje regulative i uređenje tokova biootpada uz podršku GIZ ORF - develoPPP programa...Pročitaj više
Projekti

Uvođenje AgroLife softvera

19.12.2019

Projekat za unapređene i transparentnije opštinske usluge za poljoprivrednike i privredu....Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE