Imovina i investicije

Teme koje se tiču imovine i investicija su u fokusu NALED-a od njegovog osnivanja, i tokom 15 godina rada organizacija je inicirala brojne reforme u ovoj oblasti. Od 2018. godine unutar NALED-a aktivan je i Savez za imovinu i investicije koji se angažuje na unapređenju politika za unapređenje poslovnog ambijenta, rešavanju problema u vezi sa imovinskim odnosima i boljem plasmanu države na Doing business listi Svetske banke. 

KLJUČNE INICIJATIVE

Građevinske dozvole

Jedan od najprepoznatljivijih inicijativa NALED-a je reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola, čiji proces je NALED pratio od iniciranja izmena Zakona o planiranju i izgradnji 2014. godine, preko razvoja softvera za izdavanje elektronskih dozvola, njegovog uspešnog lansiranja početkom 2016, pružanja tehničke podrške i obuka za više od 5,000 javnih službenika u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, a uz podršku Svetske banke i Evropskog Progresa. Uvođenje e-dozvola doprinelo je da Srbija napreduje i plasira se među top 10 zemalja na Doing Business listi po efikasnosti izdavanja dozvola.

Upis u katastar

Nakon uspeha ove reforme, NALED je uz podršku Fonda za dobru upravu i Nemačke razvojne saradnje pokrenuo i reformu upisa imovine u katastar putem eŠaltera. Na ovaj način, za nešto manje od tri godine, elektronski je podneto više od milion zahteva za upis nepokretnosti, a prosečno vreme rešavanja predmeta smanjeno je sa 25 na šest dana. Poslednjim izmenama Zakona o upisu u katastar, uspostavljena elektronska dostava rešenja u eSanduče i e-oglasna tabla na kojoj se rešenja RGZ objavljuju odmah po donošenju, rešen problem neuspele dostave.

Planiranje i urbanizam

U 2021. uspostavljena saradnja sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju na izradi analize za uvođenje sistema eProstor koji bi omogućio elektronsku izradu prostornih i urbanističkih planova za 6-12 meseci, za šta su trenutno potrebne godine.

Druge inicijative

Sprovedene analize o postupku ozakonjenja objekata, uslovima za postavljanje baznih stanica, analiza primene i inicijativa za autentično tumačenje Zakona o zadrugama, analiza o konverziji zemljišta i inicijativa za omogućavanje besplatne konverzije.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

eProstor rešava veliku prepreku za investiranje u Srbiji

28.01.2021

Izrada prostornih i urbanističkih planova koji određuju namene i propisuju...Pročitaj vest
Vesti

Ministarstva privrede i građevinarstva kreirala novi napredak Srbije na DB listi

24.10.2019

Srbija je ostvarila skok od četiri mesta na najnovijoj Doing Business listi...Pročitaj vest
Projekti

Reforma upisa u katastar

23.10.2019

Projekat Reforma postupka upisa u katastar u saradnji sa GGF-om kao odgovor na neefikasan proces...Pročitaj više
Stranica


Savez za imovinu i investicije

Savez za imovinu i investicije, kao stručno radno telo NALED-a, osnovan je krajem maja 2018. godine pod imenom Savez za imovinu i...Pročitaj više
Vesti

Upis u katastar od jula na jednom umesto na šest šaltera

02.04.2018

Pet godina nakon što je privreda kroz NALED-ovu Sivu knjigu zatražila...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE