Izlaz iz lavirinta

Izlaz iz lavirinta je kampanja za ukidanje suvišne birokratije, koju je u maju 2008. NALED pokrenuo u saradnji sa USAID-om i televizijom B92. Građani i privreda bili su pozvani da kandiduju komplikovane procedure i predlože način njihovog unapređenja.

Tokom kampanje, na adresu NALED-a stiglo je čak 245 obrazloženih predloga od kojih je 55 zaslužilo mesto u prvom izdanju Sive knjige. Pored B92 kao medijskog pokrovitelja, kampanju su podržali i drugi mediji, poput Politike koja je na naslovonoj strani objavljivala najvažnije preporuke. Troje građana nagrađeno je za preporuke koje su dali institucijama u domenu unapređenja procedure dobijanja PIB-a, izdavanja građevinske dozvole i podnošenja poreskih prijava.

Kampanju su podržale i institucije kao što je tadašnje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.  Iz kampanje Izlaz iz lavirinta nastala je Siva knjiga propisa, osam meseci pre vladine Sveobuhvatne reforme propisa.

Deo preporuka NALED-ovog prvog izdanja Sive knjige resorne institucije uključile su u tzv. Giljotinu propisa. Dok je SRP dao ograničene rezultate, Siva knjiga istrajala punu deceniju, a pečat njenoj jedinstvenosti dala je i odluka da se iz godine u godinu prati aktivnost resornih institucija na rešavanju preporuka i javnost izvesti koji su državni organi bili odgovorni, a koji ne ispunjavaju svoje obaveze.

Prvi spot za kampanju Izlaz iz lavirinta