Pitajte kada

Pitajte KADA – kampanja za unapređenje e-uprave

U okviru projekta “Ka administraciji bez suvišnih papira” koji je podržao Fond za dobru upravu Vlade Velike Britanije, a sproveli PwC, NALED i CEP, 2018. je sprovedena kampanja za unapređenje e-uprave pod nazivom Pitajte KADA. U okviru kampanje pokrenut je sajt http://www.pitajtekada.rs/ putem kojeg su građani i privreda predlagali koje procedure sa najviše papirologije treba prve da budu digitalizovane, a snimljen je i video spot za društvene mreže. U okviru projekta, osim kampanje za podizanje svesti građana i institucija o važnosti razvoja e-uprave u Srbiji, izrađeno je 12 podzakonskih akata koji regulišu elektronsko arhiviranje i pružena neophodna obuka za 141 državnog službenika.

 

Pitajte KADA – kampanja za ukidanje nepotrebnih birokratskih procedura

U junu 2012, četiri godine nakon pokretanja akcije iz lavirinta, NALED je uz podršku RTS, Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID BEP) i Fondacije za otvoreno društvo, pokrenuo novu nacionalnu kampanju za unapređenje privrednog ambijenta pod nazivom Pitajte Kada. Kampanja je podrazumevala emitovanje kratkih videospotova na RTS-u, koji su na duhovit način ilustrovali različite birokratske nedaće sa kojima se susreću privreda i građani u Srbiji (komplikovane procedure, visoki i nepotrebni porezi, nesprovodivi zakoni).

Ideja kampanje bila je da se izvrši uticaj na nadležne institucije da građanima i privredi obećaju KADA će određene birokratske prepreke biti rešene kako bi se doprinelo stvaranju efikasne države i unapređenju životnog standarda građana.

Nakon svega nekoliko meseci od početka emitovanja kampanje na RTS-u Ministarstvo zdravlja je usvojilo preporuke NALED-a i smanjilo za 2/3 broj dokumenata koje je neophodno podneti za ostvarivanje prava na naknadu tokom trudničkog, ali i svakog drugog bolovanja dužeg od 30 dana. Inicijativa za smanjenje broja parafiskalnih nameta koja je pokrenuta drugim spotom rezultirala je ukidanjem 138 naknada i taksi.

     

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE