Modernizacija zdravstva

Prepoznavši značaj uspostavljanja efikasnog sistema zdravstvene zaštite na lokalnom i nacionalnom nivou, članstvo NALED-a je označilo ovu temu kao jedan od svojih prioriteta, i 2018. uspostavljen je tematski Savez za zdravstvo.

Na inicijativu NALED-a, u januaru 2021. Vlada Srbije formirala je i Koordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog sistema koje radi na izradi Nacionalnog programa razvoja eZdravstva. Radnom grupom predsedava premijerka Ana Brnabić, potpredsednik ministar Zlatibor Lončar, NALED pruža stručnu podršku sa Kabinetom premijerke i Kancelarijom za IT i eUpravu.

KLJUČNE INICIJATIVE

U okviru Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije koji sprovodi Ministarstvo zdravlja uz podršku Svetske banke, razvijen je Plan optimizacije mreže zdravstvenih ustanova, a NALED kao deo međunarodnog konzorcijuma pružio podršku u pripremi plana - organizovano blizu 300 radionica, poseta zdravstvenim ustanovama i regionalnih sastanaka.

U 2020. objavljena prva Siva knjiga zdravstva sa 50 preporuka u 3 oblasti: usluge u zdravstvu, finansiranje i kapaciteti zdravstvene zaštite i dostupnost lekova. Prioritetne preporuke odnose se na digitalizaciju usluga za građane i privredu, brže stavljanje lekova na listu i integraciju privatnog i javnog zdravstvenog sistema.

Digitalizacija zdravstva

NALED je u 2021. godini postao član dve radne grupe koje su formirane u okviru Koordinacionog tela za razvoj digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije. U pitanju su:

    • Radna grupa za pripremu Programa i Akcionog plana digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije,
    • Radna grupa za uspostavljanje Jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona

NALED je, uz podršku EBRD-ja i USAID-a, tokom 2021. godine podržao proces pripreme Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022 – 2026. i Akcionog plana za sprovođenje Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022 – 2023. U okviru ovog projekta, održane su radionice kojima su prisustvovali predstavnici Saveza za zdravstvo i relevantnih institucija – Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Kabineta predsednice Vlade i Kancelarije za IT i eUpravu. Javna rasprava o Nacrtu programa i Akcionog plana digitalizacije zdravstvenog sistema održana je u periodu od 5. do 25. novembra 2021. godine. Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije usvojen je 10. februara 2022. godine, dok je prateći Akcioni plan usvojen 5. maja 2022. godine.

Od juna ove godine, NALED je započeo rad na projektu praćenja implementacije Akcionog plana digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije u trajanju od godinu dana. Za svrhu praćenja implementacije, razvijena je metodologija kojom će NALED pratiti rad nadležnih institucija i o tome periodično izveštavati. Projekat je podržan od strane JSI/CHISU. 

U skladu sa planovima digitalizacije u zdravstvenom sistemu, puštene su nove funkcionalnosti na portalu eZdravlje na čijoj promociji je NALED aktivno radio u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i kabinetom predsednice Vlade, uz podršku CHISU projekta, koji finansira USAID. 29. decembra 2021. godine, predstavljene su nove funkcionalnosti portala koji omogućava građanima da ostvare uvid u svoje zdravstvene podatke, odnosno elektronski zdravstveni karton sa podacima unetim na osnovu pregleda u državnim zdravstvenim ustanovama koje su posetili, kao i sve vrste izveštaja - izveštaji specijalista, radiološki, laboratorijski i drugi zdravstveni izveštaji iz državnih zdravstvenih ustanova. U cilju promocije funkcionalnosti portala, NALED je pripremio promotivni materijal koji je u martu dostavljen svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji.

Druge inicijative

NALED je tokom 2021. godine pokrenuo inicijativu uvođenja u sadržaj Digitalnog zelenog sertifikata podataka testiranja u vezi sa COVID-19, izdatih od strane privatnih zdravstvenih ustanova, praksi i mikrobioloških laboratorija u Republici Srbiji. Inicijativa je ispred NALED-a, AmCham-a i Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije upućena kabinetu predsednice Vlade i tim povodom su održani sastanci sa nadležnim institucijama.


Povezani Sadržaji

Vesti

Formirano Koordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog sistema

19.01.2021

Vlada Srbije formirala je Kordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog...Pročitaj vest
Projekti

Izrada Plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite

09.01.2020

Poboljšanje kvaliteta, pristupačnosti i efikasnosti zdravstvene...Pročitaj više
Vesti

Kako pripremiti zdravstvo na drugi talas korona virusa

31.05.2020

Pravovremeno definisanje procedura u zdravstvu u kriznim situacijama, pre svega...Pročitaj vest
Vesti

NALED predstavio 50 preporuka za efikasnije zdravstvo

20.02.2020

Kako omogućiti lakši i jeftiniji pristup zdravstvenoj zaštiti,...Pročitaj vest
Vesti

Predstavljen nacrt plana za razvoj digitalnog zdravstva

25.01.2021

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović predstavila je nacrt...Pročitaj vest
Stranica


Savez za zdravstvo

NALED je u 2018. oformio Savez za zdravstvo, na inicijativu članova, proizvođača lekova, veledrogerija i lokalnih samouprava koji...Pročitaj više
Publikacije


Siva knjiga zdravstva

20.02.2020

Siva knjiga zdravstva Srbije nastala je po uzoru na najpoznatiju i najuticajniju NALED-ovu publikaciju – Sivu knjigu propisa, koja je...Pročitaj više
Kliping

[RTS] Šta će elektronski zdravstveni karton doneti pacijentima, a šta lekarima

27.01.2021

Jedan od glavnih reformskih prioriteta u zdravstvu jeste Integrisani zdravstveni...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE