Prednosti članstva

„To je jedina organizacija u Srbiji koja sadrži i lokalne samouprave
i nevladin sektor i firme i svi su na jednom mestu i svi se ravnopravno
dogovaraju o tome čime će se baviti... videli smo da su sve druge lokalne
samouprave koje su bile deo NALED-a napredovale u ekonomskom smislu.
Tamo postoji stručnost, profesionalnost i kada ulazite u nešto ulazite u
razrađen sistem koji vam pomaže da budete bolji.“

„Ono što NALED razlikuje od ostalih je to što nije nekakva radna grupa
koja mimo realnog okruženja radi na tekstu zakona, čega smo svedoci,
po zakonima i po pravilima treba da imate radnu grupu, a kad to radi NALED
za stolom nisu samo činovnici tu, nego okuplja veliki broj ljudi koji žive sa tim
i to je bitna razlika, i to pričam na osnovu projekata koji su počeli od papira i
završili se implementacijom.Taj implementatorski kapacitet je ključna aktivnost
i ključni pozitivni pokazatelj za NALED.“


Članstvo u NALED-u je efikasan mehanizam koji koriste društveno odgovorne organizacije za pokretanje institucionalnih reformi od značaja za privredni oporavak zemlje. Angažovani članovi uživaju brojne dodatne pogodnosti koje donosi članstvo u NALED-u.

Neke od prednosti članstva u NALED-u su:

Monitoring rada Vlade
NALED redovno informiše članove o statusu regulatorne reforme i najnovijim promenama zakonodavnog okvira od značaja za poslovanje. NALED je vodeći autoritet na polju monitoringa regulatorne aktivnosti i merenja performansi javne uprave, zahvaljujući inicijativama i projektima koji su dostupni svim članovima kroz razćičite baze (baza članova, treninga publikacija, investicija, fondova, baze radnih grupa itd.) koje je kreirao NALED radi boljeg servisa. Izbor Reformatora godine i izveštavanje u medijima o rezultatima rada Vlade predstavljaju dodatne mehanizme pritiska na institucije da sprovedu reforme.

Uticaj na zakonodavstvo
NALED zvanično sarađuje sa više od 40 državnih i međunarodnih institucija i jedan je od ključnih partnera republičkih i lokalnih vlasti u planiranju i sprovođenju regulatornih reformi. Članovi NALED-a često imaju ekskluzivnu priliku da prvi vide, reaguju i utiču na sadržaj novih zakonskih rešenja koja se tiču njihovog poslovanja. Kroz aktivnosti Ekonomskog kokusa Narodne skupštine, Vladine zajedničke grupe, radne sastanke sa donosiocima odluka, pripremu preporuka Vladi za smanjenje birokratije (Siva knjiga), analize i komentare zakona, NALED radi na izmenama zakona i stvaranju podsticajnog pravnog okvira za lokalni ekonomski razvoj.

Umrežavanje donosioca odluka
Članovi imaju mogućnost da bez plaćanja kotizacije učestvuju i zastupaju svoje interese na više od 150 NALED-ovih događaja – konferencija, okruglih stolova i radnih ručkova sa političkim liderima, ambasadorima, donatorima, gradonačelnicima i privrednicima iz zemlje i inostranstva. Neke od tema poslovnih skupova koje NALED organizuje su siva ekonomija, građevinske dozvole, javno-privatni dijalog, parafiskalni nameti, povoljno poslovno okruženje, smanjenje birokratije, regulatorna reforma, poreski sistem, promocija investicija i izvoza, korporativna odgovornost, obnovljivi izvori energije itd.

Promocija i jačanje imidža
Svaki angažman u NALED-u je priznat i prepoznat u javnosti zahvaljujući snažnom publicitetu i prisustvu u medijima (više od 5000 medijskih objava godišnje). Kroz zastupljenost u publikacijama, na društvenim mrežama i veb sajtu, članovi se ističu kao društveno odgovorne i angažovane organizacije i jačaju svoj ugled u javnosti. Kroz učešće na NALED-ovim događajima u svojstvu govornika, članovi imaju mogućnost da dodatno pozicioniraju svoju organizaciju u poslovnim i stručnim krugovima. Kroz nacionalne kampanje u medijima, članovi imaju jedinstvenu priliku da budu vidljivi kao promoteri privrednih reformi i povoljnog poslovnog okruženja u Srbiji.

Učešće u projektima
Članovi dobijaju najsvežije informacije o aktuelnim konkursima za finansiranje projekata i mogućnostima za subvencionisano stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu. U mogućnosti su da pokreću i realizuju projekte i inicijative u partnerstvu sa NALED-om, u skladu sa opštim interesima članstva i misijom Alijanse. Članovi imaju prioritet u uključivanju u donatorske projekte koje NALED realizuje, a u cilju olakšanog pristupa sredstvima, NALED organizuje susrete s donatorima i diplomatama i posreduje između opština i privrede u CSR inicijativama koje podstiču lokalni ekonomski razvoj.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE