Regionalna saradnja

NALED je kao jedinstveni pokretač reformi prisutan ne samo u Srbiji već i u Jugoistočnoj Evropi. Od 2012. godine, kada je uspostavljena Regionalna mreža za unapređenje poslovnog okruženja u Jugoistočnoj Evropi, NALED obavlja funkciju Regionalnog sekretarijata Mreže. Mreža okuplja više od 20 institucija i organizacija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske, uključujući resorna ministarstva, privredne komore, asocijacije gradova i opština, razvojne agencije, organizacije civilnog društva i akademske institucije. Ova Mreža je podstakla važne regionalne inicijative za usklađivanje investicionih politika, poput bržeg i transparentnijeg pribavljanja građevinskih dozvola (e-dozvole), registracije sezonskih radnika (suzbijanje sive ekonomije) i reforme katastra. Program sertifikacije gradova i opština (BFC Program), je vodeća inicijativa koju sprovodi Mreža. 

NALED radi na uspostavljanju regionalne Platforme za unapređenje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu, koja se nadograđuje na postojeću Regionalnu mrežu za unapređenje poslovnog okruženja u Jugoistočnoj Evropi. Platforma će obuhvatiti organizacije sa prostora Zapadnobalkanske šestorke koje teže stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u svojim privredama i regionu u celini, i podržavaju ciljeve zajedničkog regionalnog tržišta i programa proširenja EU.

Platforma je osmišljena kao efikasan mehanizam za regionalnu saradnju i razmenu znanja i iskustava u sprovođenju reformskih procesa kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, uz promovisanje javno-privatnog dijaloga i partnerstva. Fokus je stavljen na lokalni ekonomski razvoj, zasnovan na zelenim, društveno odgovornim i modernim digitalnim rešenjima. Aktivnosti na uspostavljanju regionalne Platforme finansijski su podržane od strane EBRD i GIZ ORF.

NALED je član Mreže Zapadnog Balkana za teritorijalnu upravu (Western Balkan Network on Territorial Governance) koja se bavi unapređenjem  istraživanja o teritorijalnoj upravi u zemljama Zapadnog Balkana u cilju poboljšanja teritorijalne uprave i jačanja partnerstva između Zapadnog Balkana i EU na nivou akademske i istraživačke zajednice i civilnog društva.

SARADNJA KROZ REGIONALNE PROJEKTE

  1. DPP projekti

NALED je incijator i implementacioni partner na regionalnim projektima koji su podržani od strane develoPPP.de programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Ovi projekti se baziraju na uspostavljanju razvojnih partnerstava sa privatnim sektorom (DPP) u cilju efikasnijeg pružanja usluga i promocije investicija privatnog sektora kao pokretača razvojnog procesa u partnerskim zemljama u regionu Zapadnog Balkana. U saradnji sa GIZ ORF i privatnim kompanijama iz Srbije i regiona (SAGA, TeleGroup, Sekopak, Ekopak, Pakomak).

NALED učestvuje u niz regionalnih DPP projekata, kao što su:

  1. Projekti prekogranične saradnje

NALED sarađuje sa partnerima iz regiona i kroz projekte prekogranične saradnje koji su sufinansirani sredstvima EU.

U okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Severna Makedonija, NALED u partnerstvu sa Udruženjem žena „Ruža“ iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijsko istraživanje „MIR“ iz Skoplja i Udruženjem za aktivizam, edukaciju, kulturu i umetnost Civilni centar „AktivUm“ iz Kumanova, sprovodi projekat “Bolje prilike po meri nerazvijenih područja” sa ciljem ekonomskog osnaživanja stanovništva iz ruralnih sredina pet opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Srbiji (Lebane, Vlasotince, Surdulica), i Severoistočnog regiona u Severnoj Makedoniji (Kumanovo, Staro Nagoričane).

NALED je periodu 2019-2021 učestvovao u procesu uspostavljanja prekograničnih klastera u Srbiji i Hrvatskoj u sektorima poljoprivrede i papirne i mašinske industrije. Projekat je sproveden u saradnji sa partnerima iz obe države (Grad Sombor, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Poduzetnički inkubator BIOS, Lokalna razvojna agencija Grada Belišća) u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija. Klasteri su uspostavljeni u gradu Somboru (Srbija) i Belišću (Hrvatska) u cilju unapređenja saradnje i trgovinskih tokova u pograničnoj oblasti dve zemlje. U okviru projekta razvijen je i veb alat za mapiranje obnovljivih izvora u poljoprivredi.

  1. Studije

Evropska komisija (DG REGIO) je pokrenula izradu Studije o napretku u regionalnoj politici zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i  Turske. Studiju izvodi NALED, a fokus istraživanja je stavljen na postojeće institucionalne kapacitete za Kohezionu politiku EU, relevantni strateški okvir i politike regionalnog razvoja, teritorijalnu organizaciju, uključenost ključnih aktera u planiranje, sprovođenje i praćenje politika i finansijske podrške EU kroz Instrument za pretpristupnu pomoć IPA i dr.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE