Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu

Oblast: Zaštita životne sredine
Donator: GIZ ORF - develoPPP program
Partneri: Sekopak (Srbija),Ekopak (Bosna i Hercegovina) i Pakomak (Severna Makedonija)
Period realizacije:
 februar 2020 – oktobar 2022.

NALED je pokrenuo projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji se sprovodi u okviru programa develoPPP koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko razvojne agencije (GIZ), sa ciljem da se unapredi stopa sakupljanja i reciklaže staklene ambalaže, da se kreiraju regulatorna rešenja i ojača svest građana o značaju reciklaže.

U okviru projekta planirana je izrada analiza regulatornog okvira u svakoj od zemalja, biznis model za razvoj infrastrukture za reciklažu stakla, pilotiranje modela u izabranim opštinama za koje će biti i kupljeni kontejneri za sakupljanje stakla. Projekat obuhvata i diseminaciju modela na opštine koje nisu pilotrane, kao i intenzivnu kampanju podizanja svesti. 

Količina stakla koje operatori sistema otkupljuju od javnih komunalnih preduzeća je veoma mala što dovodi do neredovnih ciklusa prikupljanja stakla, kao i povećanje troškova transporta. Cena transporta je jedan od glavnih faktora za smanjenje vrednosti stakla kao reciklažnog resursa, jer u poređenju sa drugim ambalažnim otpadom, zbog svoje težine je skuplje za transport.

U većini opština primarno odvajanje ne funkcioniše pravilno jer većina opština nema sredstva, kapacitete ili potrebno znanje kako da uspostavi odgovarajuću infrastrukturu za recikliranje stakla i efikasno upravlja sakupljanjem i odvajanjem.

Ciljevi i aktivnosti
Jedan od ciljeva projekta je da se stopa sakupljanja i reciklaže stakla poveća za 20% u izabranim opštinama u sve tri zemlje.

  • Harmonizacija politika i propisa u oblasti upravljanja staklenom ambalažom;
  • Kampanja podizanja svesti o značaju primarne separacije u domacinstvima;
  • Nabavka kontejnera za selektovane opštine i pilotiranje modela.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE