Razvoj eUprave

NALED je od svog osnivanja zalagao za uvođenje elektronskih procedura u rad javne uprave, a prateći najbolje svetske prakse i u cilju modernizacije javne uprave u Srbiji, u saradnji sa stručnjacima iz IBM-a, NALED je 2016. godine izradio prvi Strateški okvir za razvoj e-uprave u našoj zemlji, i u svojim redovima osnovao tematski Savez za e-upravu.

Na inicijativu Saveza, 2017. godine Vlada Srbije osnovala je Kancelariju za IT i e-upravu i Koordinacioni savet pri Vladi koji se sistemski bavi razvojem elektronske uprave. NALED je angažovan u Vladinom Koordinacionom savetu za razvoj elektronske uprave, i pruža doprinos u pripremi Akcionog plana Vlade za razvoj e-uprave.

KLJUČNE INICIJATIVE

NALED i Savez su do danas pokrenuli brojne inicijative za unapređenje praksi u ovoj oblasti I širu upotrebu elektronskih servisa, poput uvođenja omogućavanja bezogotovinskog plaćanja taksi i naknada na POS šalterima u javnoj upravi, omogućavanja elektronskog arhiviranja.

Elektronske usluge

Kroz projekat koji NALED sprovodi uz podršku EBRD i u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, sprovedene obuke za više od 800 službenika koji pružaju podršku građanima da se registruju na portalu eUprava i kao eGrađani koriste elektronske usluge. 

Nakon eDostave rešenja o porezu na imovinu i rešenja za paušalce, NALED inicirao izmene Zakona o postupku upisa u katastar, omogućena dostava rešenja o upisu imovine preko eSandučeta, Kancelarija za IT i RGZ uspešno sproveli reformu.

Uspostavljena saradnja sa Ministarstvom finansija u realizaciji sistema za elektronsko fakturisanje. NALED pruža podršku primeni sistema kroz promociju i edukaciju - okrugli stolovi sa privredom, IT firmama i računovođama, obuke za korisnike iz javnog i privatnog sektora, u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije (projekat Grow Small) i kompanijom Philip Morris (projekat StarTech).

Pokrenuti projekti za uvođenje ChatBot tehnologija - uz podršku Nemačke razvojne saradnje i kompanije SAGA, pokrenut ChatBot MIA u pilot lokalnim samoupravama (Šabac i Sombor u Srbiji, Bijeljina i Laktaši u Republici Srpskoj), a kroz projekat koji podržava EBRD uveden ChatBot IVA za rad inspekcija.

Informaciona bezbednost i zaštita podataka

U deset lokalnih samouprava sprovedeni su pen-testovi bezbednosti IT sistema, sajtova i aplikacija, i organizovane radionice za rukovodstvo u opštinama i 119 javnih službenika u sektoru IT, kako bi se upoznali sa obavezama u okviru Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o informacionoj bezbednosti i planiranim izmenama regulative.


Povezani Sadržaji

Vesti

Angažovanje sezonaca preko aplikacije

04.04.2019

Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za...Pročitaj vest
Projekti

ChatBot aplikacija za unapređenje opštinskih usluga

19.12.2019

Modernizacija i pojednostavljenje procedura opštinskih usluga kroz...Pročitaj više
Vesti

Elektronsko plaćanje javnih usluga prvi prioritet razvoja eUprave

29.09.2020

Ukidanje uplatnica i omogućavanje elektronskog plaćanja svih javnih usluga,...Pročitaj vest
Projekti

IVA – Chat bot republičkih inspekcija

20.08.2021

Projekat usmeren na reformu i modernizaciju sistema inspekcijskog nadzora u Republici Srbiji...Pročitaj više
Vesti

Kancelarija za IT i eUpravu i NALED testirali IT bezbednost podataka građana na lokalu

18.12.2018

Na okruglom stolu povodom završetka projekta Informaciona bezbednost i...Pročitaj vest
Vesti

Održana radionica Koordinacionog saveta za e-upravu

23.11.2018

Prva dvodnevna radionica Koordinacionog saveta za elektronsku upravu posvećena...Pročitaj vest
Vesti

Podrška građanima u otvaranju naloga na Portalu eUprava  na šalterima 106 gradova i opština

18.02.2021

Više od 100 gradova i opština u Srbiji imenovalo je administratore...Pročitaj vest
Vesti

Rešenja katastra stižu u eSanduče na Portalu eUprava

11.12.2020

Ne morate da idete u katastar, ne morate da čekate da vam poštar dostavi...Pročitaj vest
Stranica


Savez za e-upravu

U julu 2016. godine 20 kompanija iz ICT sektora osnovalo je Savez za e-upravu koji trenutno broji 72 člana. Formiran je u cilju definisanja...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE