Održana sednica Saveza za eUpravu

Presek NALED-ovih tekućih i nedavno okončanih projekata u oblasti elektronske uprave, predstavljanje novog rukovodstva i stepen realizacije Akcionog plana Saveza za eUpravu 2020 - 2022 ključne su teme o kojima se danas diskutovalo na redovnoj sednici ovog radnog tela. 

Starom - novom rukovodstvu NALED-ovog Saveza za eUpravu pored predsednika Željko Tomića (OSA), Dejana Turka (A1), Aleksandra Blagojevića (OTP Banka) i Nikole Dašića (Grad Kragujevac) pridružio se Ivan Živković (Microsoft Software), koji će obavljati funkciju potpredsednika. Radu saveza doprinosiće i Diana Gligorijević (Telegroup), nova šefica Radne grupe za cloud, podatke i informacionu bezbednost, kao i Predrag Panić (Mobi Banka), novi šef Radne grupe za elektronsko i bezgotovinsko plaćanje. 

Nakon svečanog predstavljanja članova, prisutnima se obratila Ana Milovanović, Specijalistkinja za regulatornu reformu u NALED-u, koja je iskoristila priliku da podseti rukovodstvo na aktuelne i nedavno završene projekte za koje je NALED bio zadužen u oblasti elektronske uprave.

-Današnja sednica je dobar povod da se svi zajedno prisetimo svega što je NALED u saradnji sa partnerima ostvario na polju unapređenja elektronske uprave, ali i onoga što je trenutno na agendi našeg saveza. S tim u vezi, istakla bih projekat unapređenja elektronske dostave koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, a koji se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, zatim projekat “Local eGovernment Index” koji finansira Evropska unija, projekat podrške uspostavljanju sistema eFaktura u saradnji sa Ministarstvom finansija, projekat podrške malim i srednjim preduzećima “Grow Small” koji finansira britanska ambasada, kao i projekat promocije bezgotovinskog plaćanja “Cashless Initiative” koji se realizuje u saradnji sa kompanijama VISA i MasterCard – poručila je Milovanović. 

Kada je reč o digitalnim inicijativama NALED-a, na današnjoj sednici prezentovan je i rad na optimizaciji postupka kupoprodaje polovnih vozila i na novoj formuli za obračun poreza na prenos apsolutnih prava, zatim postupak uvođenja elektronske prijave za parking nalepnicu i parking mesto za osobe sa invaliditetom, te inicijativa za formiranje stručne grupe Vlade za olakšavanje uslova za postavljanje radio-baznih stanica mobilne telefonije. Od državnih projekata, predstavljena je inicijativa “eBolovanje”, koja podrazumeva da se dostavljanje doznaka i prijava za bolovanje vrše elektronskim putem.

Pored toga, učesnici su imali priliku da saznaju više o novim kvalifikovanim uslugama od poverenja u oblaku, a od  važnih regulatornih novosti izdvojene su izmene Zakona o privrednim društvima, Zakona o postupku registracije u APR, usvojeni podzakonski akti Zakona o elektronskom fakturisanju, izmene Pravilnika o kvalifikovanoj elektronskoj dostavi, izmene Zakona o elektronskim komunikacijama, Uredba o eArhivu, Uredba o Data centru i Uredba o identifikaciji na daljinu.

Na sednici se govorilo i o stepenu realizacije Akcionog plana Saveza 2020-2022, pri čemu su članovi dobili obaveštenje da je 77% aktivnosti realizovano ili je njihova realizacija u toku, dok 23% aktivnosti tek treba sprovesti. 

U narednom periodu akcenat će biti na realizaciji planiranih aktivnosti, ali i predloga koji su izneti na sednici – uvezivanje svih dostupnih baza na servisnoj magistrali organa sa lokalnim samoupravama, kao i rad na inicijativi za digitalizaciju dokumenata u oblasti radnih odnosa. Najavljena je i  nova sednica na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja stavova građana, privrede i lokalnih samouprava o eUpravi u okviru EU projekta “LEI” (Local eGovernment Index), kao i radionica sa članovima Saveza na kojoj će se setovati prioriteti i teme za narednih pet godina, a koji će se istovremeno naći u novom Strateškom planu NALED-a.

Održana sednica Saveza za eUpravu
Održana sednica Saveza za eUpravu
Održana sednica Saveza za eUpravu
Održana sednica Saveza za eUpravu
Održana sednica Saveza za eUpravu
Održana sednica Saveza za eUpravu

Povezani Sadržaji

Vesti

Održana online sednica Saveza za eUpravu

09.03.2021

Na prvoj sednici Saveza za eUpravu u ovoj godini, predstavljeni su aktuelni projekti NALED-a i Vlade u oblasti digitalizacije i eUprave....Pročitaj vest
Vesti

Priznanje NALED-u za doprinos razvoju eUprave

03.02.2020

Na međunarodnoj konferenciji „Digitalna saradnja: transformacija vlada“, koju je organizovala Kancelarija za IT i eUpravu, pod...Pročitaj vest
Stranica


Savez za e-upravu

U julu 2016. godine 20 kompanija iz ICT sektora osnovalo je Savez za e-upravu koji trenutno broji 72 člana. Formiran je u cilju definisanja...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE