Indeks izdavanja građevinskih dozvola

Jedna od najprepoznatljivijih inicijativa NALED-a je reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola čiji je osnovni cilj bio ubrzanje postupka izdavanja dozvola za gradnju. Sa reformom se krenulo 2014. godine izmenom Zakona o planiranju i izgradnji, dok je implementacija podrazumevala i razvoj softvera za izdavanje elektronskih dozvola - CEOP, pružanje tehničke podrške i obuka za više od 5.000 javnih službenika i podnosioca zahteva. Sve programske aktivnosti NALED je sproveo u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Uvođenje e-dozvola Svetska banka je ocenila kao jednu od najvećih reformi u međunarodnim okvirima što je dovelo do ogromnog napretka zemlje u oblasti efikasnosti izdavanja dozvola. U periodu od 5 godina (2015-2020) Srbija se pomerila za 177 mesta, odnosno sa 186. mesta se plasirala na 9. mesto Doing Business liste.

NALED u saradnji sa predstavnicima Saveza za imovinu i investicije redovno radi monitoring implementacije ove reforme od strane nadležnih jedinica lokalnih samouprava (JLS), putem izrade i objavljivanja indeksa građevinskih dozvola.

Indeks građevinskih dozvola je kompozitni indikator koji prati sledeće pokazatelje:

  • Učešće rešenih zahteva u ukupnom broju zahteva;
  • Učešće pozitivno rešenih zahteva u rešenim zahtevima;
  • Brzina rešavanja zahteva u odnosu na zakonski određene rokove.

Sve indikatore indeks posmatra u odnosu na broj službenika koje JLS upošljava. Naime, na nivou svake JLS (opštine ili grada), analiziraju se podaci iz CEOP-a o ukupnom broju podnetih zahteva u prethodnog godini, broju rešenih i pozitivno rešenih zahteva, ukupno i u odnosu na broj službenika – obrađivača predmeta. Pored toga, obrađuju se i podaci o broju utrošenih dana za izdavanje četiri tipa građevinskih dozvola (građevinska, lokacijski uslovi, rešenje po članu 145 i upotrebna dozvola) i porede sa rokovima koji su propisani zakonom, takođe na nivou svake pojedinačne JLS. Analizirani podaci se koriste u izradi kompozitnog indeksa uspešnosti jedinica lokalne samouprave u izdavanju građevinskih dozvola, na osnovu čega se vrši rangiranje među njima. Deset najuspešnijih gradova i deset najuspešnijih opština u izdavanju građevinskih dozvola predstavljeni su u godišnjem izveštaju Saveza za imovinu i urbanizam. Pored toga izveštaj sadrži i poređenje rezultata sa prethodnom godinom.

Izveštaj o i izdavanju građevinskih dozvola za prethodnu godinu objavljuje se krajem februara tekuće godine. Trenutno je poslednji izveštaj za 2020. godinu.

Grafikon 1. Učešće pozitivno i negativno rešenih zahteva, 2020

Grafikon 1.png

 

Grafikon 2.  Brzina rešavanja zahteva merena brojem dana, 2020

Grafikon 2.png

 

Pet najefikasnijih jedinica lokalne samouprave u 2020. godini

Redni broj

Najuspešniji gradovi u izdavanju građevinskih dozvola u 2020. 

Najuspešnije opštine u izdavanju građevinskih dozvola u 2020.
(broj zahteva veći od republičkog proseka)

Najuspešnije opštine u izdavanju građevinskih dozvola u 2020.
(broj zahteva manji od republičkog proseka)

1.

Sremska Mitrovica

GO Sopot

Svrljig

2.

Novi Sad

Novi Bečej

Beočin

3.

Sombor

GO Surčin

Lajkovac

4.

Kragujevac

Velika Plana

Negotin

5.

Šabac

Kovin

Ljubovija

 


Povezani Sadržaji

Stranica


Savez za imovinu i investicije

Savez za imovinu i investicije, kao stručno radno telo NALED-a, osnovan je krajem maja 2018. godine pod nazivom Savez za imovinu i...Pročitaj više
Vesti

Pandemija nije zaustavila gradnju, povećan broj zahteva za dozvole u 2020.

14.02.2021

Premda je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za imovinu i investicije

11.02.2021

Prilikom prve sednice Saveza za imovinu i investicije u 2021, predstavljen je Godišnji izveštaj ovog radnog tela,...Pročitaj vest
Vesti

Srbija u top 10 na Doing Business listi u narednih par godina

12.05.2020

Zajednička grupa za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi...Pročitaj vest
Vesti

Ministarstva privrede i građevinarstva kreirala novi napredak Srbije na DB listi

24.10.2019

Srbija je ostvarila skok od četiri mesta na najnovijoj Doing Business listi...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za imovinu i urbanizam

05.03.2020

Članovima je predstavljen kvartalni izveštaj o radu Saveza u 2020. godini, kao i druge aktivnosti Saveza...Pročitaj vest
Vesti

Savez za imovinu odabrao prioritete u 2019.

18.03.2019

Sednica NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam na kojoj su razmotreni rezultati u prošloj godini i prioritetne aktivnosti za 2019....Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE