Indeks efikasnosti izdavanja dozvola za gradnju

Jedna od najprepoznatljivijih inicijativa NALED-a je reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola čiji je osnovni cilj bio ubrzanje postupka izdavanja dozvola u vezi sa gradnjom. Reforma je otpočela pre deset godina, tj. 2014. godine izmenom Zakona o planiranju i izgradnji, dok je implementacija podrazumevala i razvoj softvera za izdavanje elektronskih dozvola – Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP) - kao posebne, elektronske baze podataka koju vodi Agencija za privredne registre, pružanje tehničke podrške i obuku za više od 5.000 javnih službenika i podnosilaca zahteva. Sve programske aktivnosti NALED je sproveo u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Uvođenje e-dozvola Svetska banka je ocenila kao jednu od najvećih reformi u međunarodnim okvirima što je dovelo do ogromnog napretka zemlje u pogledu efikasnosti izdavanja dozvola za gradnju. U periodu od 5 godina (2015-2020) Srbija se pomerila za 177 mesta, odnosno sa 186. mesta se plasirala na 9. mesto Doing Business liste.

NALED u saradnji sa članovima Saveza za imovinu i investicije redovno radi monitoring implementacije ove reforme od strane nadležnih jedinica lokalnih samouprava (JLS), putem izrade i objavljivanja godišnjeg indeksa efikasnosti u postupku izdavanja dozvola u vezi sa gradnjom.

Indeks efikasnosti JLS u izdavanju građevinskih dozvola je kompozitni indikator koji uključuje sledeće pokazatelje:

  • Učešće broja rešenih zahteva u ukupnom broju originalnih zahteva;
  • Učešće broja pozitivno rešenih zahteva u ukupno rešenim zahtevima;
  • Brzinu rešavanja zahteva u odnosu na rokove propisane zakonom.

Na nivou svake JLS (opštine ili grada), analiziraju se podaci iz CEOP-a o ukupnom broju podnetih zahteva u prethodnoj godini, broju rešenih i pozitivno rešenih zahteva. Pored toga, obrađuju se i podaci o broju dana za koje se izdaju dozvole u vezi sa gradnjom (lokacijski uslovi, građevinska dozvola, rešenje o odobrenju radova - po članu 145 Zakona o planiranju i izgradnji i upotrebna dozvola) i porede sa rokovima koji su propisani zakonom, takođe na nivou svake pojedinačne JLS. Analizirani podaci se koriste za obračun kompozitnog indeksa efikasnosti jedinica lokalne samouprave u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola, na osnovu čega se vrši rangiranje među njima. Pored toga, izveštaj sadrži i poređenje sumarnih rezultata na nivou svih JLS sa prethodnom godinom.

Od polovine 2023. godine, NALED prati performanse građevinske industrije i priprema redovne mesečne izveštaje koje dostavlja kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije radi prezentovanja na Savetu za bruto domaći proizvod (BDP).  

Kretanje građevinske aktivnosti prati se na mesečnom nivou za postupke izdavanja lokacijskih uslova, građevinske dozvole, rešenja o odobrenju izvođenja radova i prijave radova, kao i preko predračunske vrednosti radova. Dodatno, izveštaji sadrže i podatke o efikasnosti imalaca javnih ovlašćenja (IJO) u postupku izdavanja uslova za projektovanje i priključenje.

Grafikon 1. Učešće pozitivno i negativno rešenih zahteva, 2023. godina

Grafikon 1.png

Grafikon 2.  Brzina rešavanja zahteva merena brojem dana, 2023. godina

Grafikon 2.png

 

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Broj zahteva za građevinske dozvole povećan u 2022, probijanje rokova sve duže

23.02.2023

U godini koju su obeležili ratni sukobi i tenzija na globalnom tržištu,...Pročitaj vest
Vesti

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji podsticaj za građevinarstvo

02.03.2023

Predstavnici NALED-a razgovarali su danas sa ministrom građevinarstva,...Pročitaj vest
Vesti

Ministarstva privrede i građevinarstva kreirala novi napredak Srbije na DB listi

24.10.2019

Srbija je ostvarila skok od četiri mesta na najnovijoj Doing Business listi...Pročitaj vest
Vesti

Na putu do građevinske dozvole: šta muči državu, a šta investitore?

24.02.2023

Izdavanje građevinskih dozvola već sedam godina sprovodi se u potpunosti...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za imovinu i investicije

11.02.2021

Prilikom prve sednice Saveza za imovinu i investicije u 2021, predstavljen je Godišnji izveštaj ovog radnog tela,...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za imovinu i urbanizam

05.03.2020

Članovima je predstavljen kvartalni izveštaj o radu Saveza u 2020. godini, kao i druge aktivnosti Saveza...Pročitaj vest
Vesti

Pandemija nije zaustavila gradnju, povećan broj zahteva za dozvole u 2020.

14.02.2021

Premda je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne...Pročitaj vest
Stranica

Savez za imovinu i investicije

Savez za imovinu i investicije, kao stručno radno telo NALED-a, osnovan je krajem maja 2018. godine pod nazivom Savez za imovinu i...Pročitaj više
Vesti

Savez za imovinu odabrao prioritete u 2019.

18.03.2019

Sednica NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam na kojoj su razmotreni rezultati u prošloj godini i prioritetne aktivnosti za 2019....Pročitaj vest
Vesti

Srbija u top 10 na Doing Business listi u narednih par godina

12.05.2020

Zajednička grupa za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi...Pročitaj vest
Vesti

Zahtevi za građevinske dozvole povećani za petinu u 2021.

25.05.2022

Druga godina pandemije korona virusa nije omela aktivnosti građevinskog...Pročitaj vest
Vesti

Podneto 2.200 zahteva za konverziju

04.04.2024

Skoro polovina kompanija koje su podnele ili se spremaju da podnesu ...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE