Savez za imovinu odabrao prioritete u 2019.

Sednica NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam na kojoj su razmotreni rezultati u prošloj godini i prioritetne aktivnosti za 2019. u domenu dalje realizacije reforme katastra, unapređenja pozicije Srbije na Doing business listi, postupka izvršenja i obezbeđenja, kao i rešavanja pitanja zemljišta koje potražuju zadruge održana je u ponedeljak 18. marta.

Koordinatorka Saveza i savetnica za regulatornu reformu u NALED-u Jasmina Radovanović među najvažnijim rezultatima u 2018. istakla je učešće Saveza u procesu usvajanja Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i uspostavljanja eŠaltera. Takođe, članovi Saveza bili su veoma aktivni u 11 radnih grupa za izmene niza sistemskih propisa među kojima su zakoni o planiranju i izgradnji, komasaciji, stečaju, privrednim društvima, naknadama i založnom pravu.

Članice Saveza nominovale su i 10 preporuka za Sivu knjigu 11 kako bi bile unapređene administrativne procedure za postupak eksproprijacije, dodelu predmeta izvršiteljima, upis stvarnih vlasnika u APR, kaoi predloge za uvođenje elektronskih javnih nabavki i lakši upis u imenik advokata.

Na sednici je predstavljena analiza uspeha lokalnih samouprava u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola u 2018. U prethodnoj godini gradovi i opštine obradili su gotovo 100.000 zahteva za gradnju i čak 85% predmeta rešili pozitivno. S druge strane, kada se posmatra prosečna brzina izdavanja dozvola, primetno je da ne uspevaju da poštuju zakonske rokove, a statistiku kvare pojedine lokalne samouprave sa evidentnim problemima u sprovođenju procedure.

Savez za imovinu i urbanizam NALED-a broji 31 člana iz redova privrede i lokalnih samouprava.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE