Na putu do građevinske dozvole: šta muči državu, a šta investitore?

Izdavanje građevinskih dozvola već sedam godina sprovodi se u potpunosti elektronski, a većina investitora je zadovoljna uslugom i čak 73% daje najvišu ocenu organima koji sprovode ovu proceduru. To je pokazalo prvo istraživanje zadovoljstva korisnika jednom javnom elektronskom uslugom, koje su sproveli NALED i Agencija za privredne registre. Samo 2% ispitanika dalo je tzv. objedinjenoj proceduri izdavanja dozvola jedinicu, a najčešći razlog nezadovoljstva je probijanje rokova (70% odgovora).

Na isti izazov i u istom procentu ukazuju i službenici koji obrađuju zahteve (najčešće su to službenici u lokalnim samoupravama), a za to „krive“ otežanu saradnju sa tzv. imaocima javnih ovlašćenja (javna preduzeća i drugi organi koji izdaju uslove za gradnju i priključenje na njihovu infrastrukturu). Posebno ističu elektrodistribucije i službe katastra kao problematične. Osim probijanja rokova, kao izazove navode i neosnovano odbijanje da postupe po zahtevu ili zahtevanje dopune dokumentacije.

- Interesantno je da nasuprot investitorima i službenicima, čak dve trećine imaoca javnih ovlašćenja smatra da blagovremeno reaguju, vrednujući svoj rad najvišom ocenom. S druge strane, nalazi ankete pokazuju da je svega desetina izradila dokument kojim jasno definišu uslove za  korišćenje infrastrukture, dok 41% ne objavljuje cenovnik pružanja svojih usluga - izjavila je Jasmina Radovanović, šefica Jedinice za imovinu i investicije u NALED-u, o rezultatima istraživanja sprovedenog u periodu septembar-februar.

Investitori su dali imaocima javnih ovlašćenja prosečnu ocenu četiri, pri čemu polovina daje najvišu ocenu. Nepoštovanje rokova i predugo čekanje na mišljenje, najčešće od strane elektrodistribucija, potreba da pozovu službenike ponaosob da bi proverili status svog predmeta i nesaglasnost oko iznosa taksi koje je potrebno platiti, najčešći su izazovi koje su ispitanici naveli u anketi.

Kada je reč o samoj aplikaciji za podnošenje zahteva, korisnici bi najviše želeli da softver pamti ranije unete podatke (32% odgovora), da je preglednija, brža i predlažu dodavanje novih funkcionalnostti.

- Kada je reč o poštovanju procedura, investitori očekuju da se bolje kontroliše poštovanje zakonskih rokova dok i obrađivači zahteva i službenici kod imalaca javnih ovlašćenja žele da ti rokovi budu duži. Takođe, i jedni i drugi traže povećanje broja ljudi koje angažuju na rešavanju predmeta – istakla je Radovanović.

Procedura izdavanja elektronskih građevinskih dozvola sprovodi se putem sistema koji vodi Agencija za privredne registre. Korisnici su veoma zadovoljni saradnjom s APR-om, a imaoci javnih ovlašćenja ovoj saradnji daju prosečnu ocenu 4,3. Radovanović ističe da je ovo prvi put da je jedan organ uveo upitnik o zadovoljstvu njegovim uslugama čime ukazuje interesovanje i spremnost za unapređenje, što bi trebalo da bude primer i model i za druge institucije.

Podaci istraživanja pokazuju da u čak 80% slučajeva, zahteve za dobijanje odobrenja za gradnju, u ime investitora podnose punomoćnici i zakonski zastupnici i 14% zahteva u svoje ime su podneli građani i preduzetnici.  
Korisnici su najčešće pokretali proceduru za izavanje lokacijskih uslova (25% odgovora) i dobijanje rešenja za gradnju po članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji. Sledi postupak za izdavanje građevinske dozvole (15%), kao i prijava radova (10%).

Reformu izdavanja građevinskih dozvola sprovelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrasturkture, na inicijativu NALED-a. Uvođenje elektronske procedure pomoglo je da Srbija na nekadašnjoj Doing Business listi Svetske banke u ovoj kategoriji skoči sa 186. mesta (među 190 zemalja) u prvih 10 u svetu. Tokom realizacije reforme, NALED je sproveo obuke za više od 5.000 korisnika novog sistema i obezbedio donatorsku podršku za izradu potrebnog softvera. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Broj zahteva za građevinske dozvole povećan u 2022, probijanje rokova sve duže

23.02.2023

U godini koju su obeležili ratni sukobi i tenzija na globalnom tržištu,...Pročitaj vest
Vesti

Zahtevi za građevinske dozvole povećani za petinu u 2021.

25.05.2022

Druga godina pandemije korona virusa nije omela aktivnosti građevinskog...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE