Budućnost investicija na lokalu - Održana treća sednica Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

Treća sednica  Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem održana je u sredu, 16. marta 2022. godine, u prostorijama MIND parka. Domaćin trećeg radnog sastanka Kluba bio je grad Kragujevac. 

Sastanku su prisustvovali gradonačelnica Niša i predsednica Kluba Dragana Sotirovski, članica Gradskog veća grada Kragujevca Sanja Tucaković, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, izvršni direktor MIND grupe Darko Đorić, kao i pomoćnik ministra za prostorno planiranje i urbanizam iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić.

Predstavnici vodećih gradova i opština u Srbiji razgovarali su o paketu reformi iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa, ubrzavanja i skraćenja postupka ozakonjenja, uvođenju sistema eProstor, ukidanju konverzije uz naknadu i zaokruženje reforme Katastra.  Klub će  raditi i na razvoju eUsluga, jačanju kapaciteta Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, kao i unapređenju i inovaciji kriterijuma BFC SEE standarda u okviru predstojećeg postupka revizije i usvajanja IV edicije.

Članica Gradskog veća grada Kragujevca Sanja Tucaković je istakla značaj Kluba koji vodi računa o poslovnom ambijentu i zajedničkoj saradnji lokalnih samouprava na poboljšanju procedura i propisa važnih za uspešno poslovanje privrede na lokalu.

-MIND Park, odakle posluju investitori poput Simensa, Auto lifta, uskoro i Škoda, ali i reinvestitori kao Janfeng i Vakernojson govore da je grad Kragujevac primer dobre prakse i dobro pozicioniran među investitorima kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. U prilog tome govori i činjenica konstantne stope pada nezaposlenosti u Kragujevcu, objasnila je Tucaković.

Gradonačelnica Niša i predsednica Kluba Dragana Sotirovski je istakla da je reč o konačnom zajedničkom stavu kojim se nastupa pred državnim organima, a koji se ovom prilikom odnosi na pitanja konverzije zemljišta, legalizacije i komasacije. Objasnila je značaj ukidanja naknade za konverziju zemljišta, koja je od izuzetnog značaja za grad Niš i privrednike koji tu posluju, imajući u vidu da će rešavanje ovog pitanja uticati na povećanje investicija, ulaganja u nove pogone i otvaranje novih radnih mesta.

Izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović poručila je  da lokalna samouprava treba  da razume značaj rešavanja spornih imovinsko-pravnih odnosa ukoliko želi da napravi iskorak ka povoljnijem investicionom okruženju i ohrabrila je sve članove Kluba da istupe sa svojim lokalnim problemima.

-NALED će nastaviti da radi na razvoju postupaka digitalizacije, pre svega na ozakonjenju, kako bi se taj postupak ubrzao, kao i uvođenju sistema eProstor, ukidanje konverzije uz naknadu i zaokruženje reforme Katastra, naglasila je Jovanović.

Kako bi podstakao opštine da budu efikasnije u izdavanju građevinskih dozvola, NALED je predstavio godišnji izveštaj za 2021. godinu, kao i najuspešnije gradove i opštine u ovoj oblasti. Prema podacima grad Kragujevac je trenutno na 5. mestu po uspešnosti izdavanja građevinskih dozvola.

Specijalni gost sednice je bio pomoćnik ministra za prostorno planiranje i urbanizam, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić sa kojim su prisutni na sednici  imali priliku da diskutuju o institucionalnoj podršci za razvojne projekte u oblasti građevinarstva i infrastrukture, o potencijalu reforme eProstor koji je vezan za digitalizaciju postupka pripreme, koordinacije, praćenja i izrade planskih dokumenata u Republici Srbiji.

Po završetku sednice, svi prisutni su obišli proizvodni pogon MIND parka, jednog od najvećih i najsavremenijih industrijskih parkova u ovom delu Evrope, izgrađenog za potrebe najzahtevnijih industrija u svetu. Domaćin je tom prilikom izrazio nadu da će svoju razvojnu šansu po uzoru na njih prepoznati i ostali predstavnici lokalnih samouprava uz spremnost i volju da članovima kluba bude na raspolaganju za svu eventualnu pomoć i podršku u realizaciji inicijativa u oblasti prerade otpadnih voda u njihovim gradovima i opštinama.


Povezani Sadržaji

Vesti

Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

24.06.2021

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su...Pročitaj vest
Kliping

[RTS 1] BFC SEE pečat kvaliteta

31.10.2019

Mreža za povoljno poslovno okruženje uručila Ćupriji, Šapcu i Požarevcu potvrdu da su po meri privrede. ...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE