Nastavak serije obuka za korišćenje novog sistema za elektronsko fakturisanje za korisnike iz javnog sektora

Novi krug obuka za koršćenje sistema za elektronsko fakturisanje, koje je organizovao NALED u saradnji sa Ministarstvom finansija, uz finansijsku pomoć britanske ambasade kroz projekat Grow Small, nastavlja se i u septembru. Obuke, koje će se održavati jednom sedmično, su u samom početku fokusirane na subjekte javnog sektora, a pored njih, od oktobra će početi obuke i za subjekte privatnog sektora.

„Uticaj pandemije izazvane virusom COVID-19 na nacionalnu i globalnu ekonomiju je bez sumnje negativan, a najveće žrtve su mikro, mala i srednja preduzeća. One firme koje su umele da iskoriste benefite elektronskog poslovanja, kako u Srbiji tako i u Ujedinjenom Kraljevstvu, uspele su da se izbore sa krizom koju je izazvala pandemija, dok sa većinom to najčešće nije bio slučaj. Upravo zato kroz projekat „Grow Small“ želimo da pomognemo preduzetnicima da unaprede elektronske usluge, pogotovo trgovinu. Kroz planirani set obuka, privrednici će biti u prilici da razumeju i koriste elektronsko fakturisanje u svakodnevnom poslovanju, što će im ubuduće doneti uštede u vremenu i novcu. Uz to, imamo ideju da pokrenemo i virutelni preduzetnički portal putem kog će im biti pružena praktična i stručna podrška, rekao je Christopher Leigh, drugi sekretar Ambasade Velike Britanije za ekonomiju, trgovinu i životnu sredinu.

Nakon uvodnog obraćanja, predstavljen je pravni okvir Zakona o elektronskom fakturisanju, usvojen u aprilu 2021. godine. Za javni sektor, kao i za privatni sektor koji izdaje fakture javnom sektoru, zakon će biti u obaveznoj primeni od 1. januara naredne godine.

Predavači na ovoj obuci bile su Biljana Branković, načelnica Odeljenja finansija u Gradskoj opštini Surčin i Jelena Mićić, advokatica i savetnica za regulatorna pitanja u Jedinici za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, koje su i same sredinom godine sa uspehom pohađale obuku za trenere.

Obuka je polaznicima omogućila praktičan uvid u normativni okvir, sadržaj platforme i način rada novog sistema. Naglašene su i specifičnosti od značaja za javni sektor, kao što je korišćenje Sistema za upravljanje fakturama kroz koji je moguće vršiti odobravanja za fakture za korisnike budžetskih sredstava, na dobrovoljnoj bazi.

Na samom kraju obuke pripremljen je evaluacioni upitnik, čija je svrha ocenjivanje sadržaja obuke, predavača, ali i mesto za dalja pitanja i rešavanje nedoumica u vezi sa sistemom i normativnim okvirom.


Povezani Sadržaji

Vesti

E-fakture donose milionske uštede i prihode privredi i državi

27.05.2021

Uvođenje elektronskih faktura doneće preduzećima u Srbiji milionske...Pročitaj vest
Vesti

Novi krug obuka za korišćenje sistema za elektronsko fakturisanje

28.07.2021

Obuke za korišćenje sistema za elektronsko fakturisanje koje je NALED...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za eUpravu

30.07.2021

Presek NALED-ovih tekućih i aktuelnih projekata u oblasti elektronske uprave, predstavljanje novog rukovodstva i stepen realizacije...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE