Ključni rezultati

Unapređena globalna konkurentnost - Srbija u top 50 zemalja  
NALED priprema izveštaje o sprovedenim reformama i pruža stručnu podršku Vladi u definisanju i sprovođenju akcionih planova za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi Svetske banke, što je dovelo do napretka Srbije sa 93. pozicije u 2014. do 44. mesta u 2020.

Smanjena siva ekonomija za 27%
Kao koordinator Vladine Stručne grupe, NALED je zadužen za pripremu i praćenje sprovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je doprineo smanjenju sive zone među registrovanom privredom sa 21,2% na 15,4% BDP-a u period od 2012. do 2017. godine.

Poboljšano izdavanje građevinskih dozvola za 94%
NALED je imao ključnu ulogu u osmišljavanju i sprovođenju reforme izdavanja građevinskih dozvola. Svetska banka je ocenila ovu reformu kao jednu od najvećih u međunarodnim okvirima, što je doprinelo da u ovoj oblasti za samo tri godine (od 2015. do 2018.) odskočimo sa 186. pozicije i samog začelja Doing Business liste na 10. poziciju u svetu.

Unapređeno poslovno okruženje u 90 opština i gradova JIE
Zajedno sa institucijama iz Jugoistočne Evrope, NALED je razvio program Certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) – prvi zajednički standard i mehanizam za unapređenje i usklađivanje uslova za poslovanje u regionu, koji se primenjuje u više od 90 lokalnih samouprava u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Ubrzana prijava sezonskih radnika - broj prijava veći za 600%
NALED je inicirao i osmislio reformu angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi, učestvovao u izradi novog zakona, razvio softver i mobilnu aplikaciju za elektronsku prijavu. Tokom 2019. vreme potrebno za prijavu sezonskih radnika skraćeno je sa pet sati na 10 minuta, dok su troškovi poreza i doprinosa smanjeni za trećinu. Portal i aplikacija povećali su broj prijava sezonskih radnika za 600%

Ukinuto 138 parafiskalnih nameta i reformisana 101 procedura
NALED je razvio prvi registar taksi i naknada u Srbiji (2012.) čime je doprineo ukidanju 138 parafiskalnih nameta. Tokom 2018, udruženje je učestvovalo u izradi Zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara, kada je popisano 1.037 neporeskih nameta. Od 2008, objavljeno je 11 izdanja Sive knjige sa blizu 250 preporuka za smanjenje birokratije, od čega je 101 usvojena. 

Omogućen upis imovine preko jednog šaltera za 5 dana
NALED je pružio značajan doprinos reformi katastra u Srbiji, koja je omogućila da se upis imovine i poreska prijava obave jednom posetom javnom beležniku, umesto šest odlazaka na šaltere. NALED je učestvovao u izradi zakona, koordinirao rad nadležnih institucija u uslađivanju sektorskih propisa i organizovao obuke za 2.500 javnih službenika. Od uvođenja jednošalterskog sistema, prosečno vreme za obradu prijave smanjeno je sa 25 na 5 dana, a u prvih godinu dana podneto je više od 300.000 prijava.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE