[RTS] Šta će elektronski zdravstveni karton doneti pacijentima, a šta lekarima

Jedan od glavnih reformskih prioriteta u zdravstvu jeste Integrisani zdravstveni informacioni sistem, takozvana digitalizacija zdravstva. To znači da će svi građani imati jedinstven elektronski zdravstveni karton sa podacima iz svih zdravstvenih ustanova koji su dostupni u svakom trenutku. 

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović rekla je za RTS da je u zdravstvu najbitnija koordinacija i razmena informacija da bi neko pravovremeno dobio lečenje u čemu bi elektronski zdravstveni karton pomogao.

"Planira se u okviru ovog sistema uključivanje privatnih ustanova, u smislu njihovih podataka i informacija koje oni imaju o samom pacijentu, u taj jedinstveni zdravstveni karton. Tako da bi to i te kako pomoglo, jer bi se deo opterećenja koje imaju državni domovi zdravlja koji se bave trenutno kovidom, preneo na privatne ustanove", rekla je Jelena Bojović tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Navela je da je ideja elektronskog zdravstvenog kartona da, ukoliko se pacijent nađe u Hitnoj pomoći ili kod specijaliste, ima određeni set podataka o prethodnim bolestima, bolestima roditelja i svega što lekari pitaju kada pacijenti odlaze na pregled.

"To su ključni podaci, koje vi ne možete u trenutku da izgovorite ili niste sa najbližima koji mogu reći o vama neke podatke koji imaju veze sa prethodnim lečenjem ili za neke druge bolesti koje imate pridružene, koje lekar u tom trenutku ne zna", kazala je Bojovićeva.

Pročitajte više


Povezani Sadržaji

Vesti

Formirano Koordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog sistema

19.01.2021

Vlada Srbije formirala je Kordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog...Pročitaj vest
Vesti

Predstavljen nacrt plana za razvoj digitalnog zdravstva

25.01.2021

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović predstavila je nacrt...Pročitaj vest
Vesti

Privatno zdravstvo ima opremu i lekare za pomoć u borbi protiv kovida-19

25.09.2020

Digitalizacija zdravstvenih usluga kroz unapređenje elektronskog zakazivanja...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE