Privatno zdravstvo ima opremu i lekare za pomoć u borbi protiv kovida-19

Digitalizacija zdravstvenih usluga kroz unapređenje elektronskog zakazivanja pregleda i uvođenje eKartona i eDoznaka, biće jedan od ključnih reformskih prioriteta NALED-ovog Saveza za zdravstvo u narednoj godini, a koji podržava i 65% ukupnog članstva organizacije.

U Savezu smatraju da je puna integracija privatnog sektora u zdravstveni sistem neophodna, jer su kapaciteti javnih ustanova ograničeni, a građani skoro 40% troškova izdvajaju iz svojih džepova za lekove i usluge koje obavezno zdravstveno osiguranje ne pokriva. Kao najsvežiji primer istaknuta je činjenica da se privatni kapaciteti ne koriste za testiranje pacijenata na korona virus.

-Smanjene liste čekanja za operacije katarakte i veštačku oplodnju pokazuju da je integracija privatnog i javnog sektora korisna i neophodna, kako bi se građanima omogućila brza i kvalitetna usluga. Privatni sektor mogao bi da bude i od velike pomoći tokom kovid krize, pre svega, jer raspolaže velikim laboratorijskim kapacitetima, ali i CT skenerima i magnetnom rezonancom, kao i lekarima opšte prakse koji mogu da preporuče građanima gde i kako da nastave sa lečenjem i da tako rasterete državne ustanove. U Sloveniji, Makedoniji, Bosni, Crnoj Gori dobra saradnja u lečenju kovid pacijenata je već uspostavljena i nadamo se da će primeri dobre prakse zaživeti i kod nas – rekao je potpredsednik Saveza i direktor MediGroup Sistema Dejan Pešić.

Državni sekretar u resornom ministarstvu Berislav Vekić najavio je dalje korake u digitalizaciji, kao i mogućnost saradnje sa privatnim sektorom pre svega u vođenju objedinjene medicinske dokumentacije i otvaranja jedinstvenih elektronskih kartona pacijenata.

-Po ugledu na eRecept kojih je izdato 180 miliona, želimo da nastavimo sa razvojem elektronskog zdravstva u Srbiji. Tu pre svega mislim na uvođenje eKartona, gde će biti skoncentrisane sve informacije o terapiji građana i istovremeno radimo na razvoju radiološkog informacionog sistema (RIS), gde će biti evidentirane sve dijagnostičke procedure, što će ostvariti velike uštede u rendgen filmovima i zbrinjavanju pacijenata, jer će lekari imati uvid u ceo tok lečenja iz različitih gradova i ustanova, bez obzira da li je pregled obavljen u državnoj ili privatnoj ustanovi- rekao je Vekić.

Vanredno stanje izazvano bolešću Kovid-19 pokazalo je da je ključno definisati procedure za brzo reagovanje u kriznim situacijama, i uspostaviti mehanizme za ubrzani uvoz i izvoz lekova i medicinske opreme, uključujući i hitne postupke, procedure izdavanja dozvola za lek i medicinska sredstava.

Kao najveći rezultati dosadašnjeg rada Saveza izdvojeni su objavljivanje Sive knjige zdravstva sa 50 preporuka za unapređenje zdravstvenog sistema i učešće NALED-a u projektu optimizacije plana mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji, pod pokroviteljstvom Svetske Banke i u organizaciji Ministarstva zdravlja.

Novo rukovodstvo Saveza za zdravstvo

Članovi Saveza za zdravstvo izabrali su novo rukovodstvo ovog tela. Naredne dve godine Savez će voditi direktorka kompanije Pfizer Una Ljubičić, dok će potpredsednici u novom sazivu biti Dejan Pešić, direktor MediGroup sistema i Aleksandar Tripković, direktor kompanije AstraZeneca za Srbiju i Crnu Goru.


Povezani Sadržaji

Vesti

Građani Srbije 14,5 miliona puta išli kod lekara specijaliste

19.07.2020

Zakazivanje specijalističkih pregleda bilo bi brže i efikasnije, kada bi lekar...Pročitaj vest
Vesti

Kako pripremiti zdravstvo na drugi talas korona virusa

31.05.2020

Pravovremeno definisanje procedura u zdravstvu u kriznim situacijama, pre svega...Pročitaj vest
Vesti

NALED predstavio 50 preporuka za efikasnije zdravstvo

20.02.2020

Kako omogućiti lakši i jeftiniji pristup zdravstvenoj zaštiti,...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE