Osnovana Stručna radna grupa za hranu i poljoprivredu


Rešenje Vlade Republike Srbije o osnivanju Stručne radne grupe za hranu i poljoprivredu

Na incijativu NALED-a i Saveza za hranu i poljoprivredu osnovana je međuresorna Stručna radna grupa za hranu i poljoprivredu na čelu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislavom Nedimovićem.

Osim NALED-a, članovi Stručne grupe su predstavnici svih relevantnih ministarstava i uprava među kojima su: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (državni sekretar, pomoćnici ministra, šefovi odseka), Uprava za veterinu MPŠV, Uprava za zaštitu bilja MPŠV, Uprava za poljoprivredno zemljište MPŠV, Uprava za agrarna plaćanja MPŠV, Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo privrede, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Uprava carina, Republički sekretarijat za javne politike, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i PKS.

Kao platforma za javno-privatni dijalog, Stručna grupa će raditi na sledećim zadacima:

  • Stvaranje uslova za usklađenost sektorskih propisa sa strateškim ciljevima razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije
  • Izrada akcionog plana kojim se definiše dugoročna agrarna politika u kontekstu pristupanja EU
  • Davanje stručnih mišljenja i sugestija u procesu izrade nacrta zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti hrane i poljoprivrede

Jedan od prvih prioriteta NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu će biti rad na planiranim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane kao krovnog zakona u ovoj oblasti. Takođe, fokus će biti obezbeđivanju dostupnosti pravilnika iz oblasti hrane i poljoprivrede u fazi nacrta svim zainteresovanim stranama, a pre svega privredi.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE