Razvoj eUprave, smanjenje sive ekonomije i digitalizacija zdravstva najvažnije reforme na stolu nove Vlade

Suzbijanje sive ekonomije, napredniji poreski sistem, uvođenje novih digitalnih alata za javnu upravu i kompanije (eDostava, ePlaćanje i ePoslovanje), kao i za zdravstveni sektor kroz sistem eZdravstva – reformski su ciljevi koje će NALED i njegovi članovi nominovati novoj Vladi Srbije kao prioritete u narednih godinu dana.

Glasovima članova prioriteti su odabrani na 14. godišnjoj Skupštini NALED-a, koja je od 27. do 31. jula održana onlajn, pod sloganom "Zajedno činimo razliku”. Težinu ovog spiska najbolje ilustruje podatak da su uštede vremena i novca od samo četiri reformske mere sprovedene u prethodnih godinu dana uticale na više od dva miliona građana i privrednika.

- Zajedno s NALED-om pokrenuli smo brojne reforme, a neke i dalje traju. Hvala na svemu što smo uradili na promociji Srbije, unapređenju uslova poslovanja i pozicije na Duing biznis listi. Ojačali smo položaj mladih kroz reformu zapošljavanja i olakšali im započinjanje poslovanja kroz projekat „Startuj legalno“. Uradili smo mnogo i u najkompleksnijoj reformi katastra, reformi sezonskog zapošljavanja, kao i uvođenju eUprave, jer smo tako pomogli građanima i privredi da se snađu kroz lavirinte državne administracije koja ih više ne tera da budu kuriri, već postaje pravi njihov servis – poručila je premijerka Ana Brnabić u video poruci emitovanoj u prenosu završnog dela skupštine.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Novaković ističe da je zasedanje skupštine uspelo i u vanrednim okolnostima, što potvrđuje kontinuitet saradnje u okviru NALED zajednice koja je rešena da prevaziđe sve izazove. U prethodnoj godini, od ukupno 180 zacrtanih aktivnosti, NALED je potpuno ili delimično realizovao čak 171, dok je 13 aktivnosti realizovano i pre planiranog roka.

- Rezultat našeg rada oseća oko 500.000 građana koji godišnje prometuju ili naslede nekretninu. Zahvaljujući ukidanju poreskih prijava, oni od januara ne moraju na šaltere poreskih organa, što će za četiri godine doneti uštedu od 6,5 miliona evra. Osetilo je i oko 37.000 sezonaca u poljoprivredi koji su od početka 2019. angažovani legalnim putem i ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu od povrede na radu i penzijsko osiguranje, 10 puta više u odnosu na 2018. kada nije postojala online aplikacija za prijavu. Veliku promenu oseća i oko 100.000 paušalaca, kojima je automatizacija oporezivanja donela predvidivost poslovanja, a osetiće i oko 1,5 miliona građana i privrednika uvođenjem 300 novih usluga eUprave – kaže Novaković.

Jedno od značajnijih postignuća NALED-a u prethodnih godinu dana jeste objavljivanje prve Sive knjige zdravstva sa 50 preporuka za unapređenje sektora. Uspeh je postignut i u domenu reforme inspekcija, razvojem sistema eInspektor, a u jeku epidemije korona virusa uveden je i jedinstveni Kontakt centar republičkih inspekcija, kako bi građani prijavljivali nepravilnosti na jednom mestu i koji je dosad primio više od 4.000 prijava.

Unapređene su opštinske usluge, a 19 novih lokalnih samouprava je to potvrdilo sticanjem certifikata o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE), što je dokaz da ispunjavaju standard opština po meri privrede. NALED je doprineo i razvoju bezgotovinskog plaćanja u javnoj upravi i uvođenje POS terminala na šaltere 60 gradova i opština, gde su za pola godine građani platili 13.500 taksi, naknada i poreza u iznosu većem od 20 miliona dinara.

Kroz program Startuj legalno početnici su otvorili 780 firmi uz oslobođenje poreza u prvoj godini rada. Nakon 120 godina usvojen je Zakon o arhivskoj građi, što godišnje štedi milione evra zbog mogućnosti da se poslovna dokumentacija čuva onlajn umesto na papiru. Formiran je i Savez za zaštitu životne sredine, u koji se uključilo 40 kompanija i lokalnih samouprava, a više od 1.500 firmi uvedeno je u e-registar za plaćanje ekološke takse.

Kao odgovor na COVID 19, NALED je prvo udruženje koje je Vladi poslalo predlog mera za privredu i očuvanje radnih mesta, od kojih su prihvaćene četiri glavne. Donete su i desetine sektorskih preporuka – za poljoprivredu, građevinarstvo, zdravstvo. Početkom aprila, NALED je pokrenuo platformu za donacije i podržao 41 lokalnu samoupravu sa 52 tone hrane, 67 računara i 140.000 evra za medicinsku i zaštitnu opremu. Članovi NALED-a su tokom pandemije donirali 2,5 miliona evra u vidu opreme, hrane, lekova.

Na 14. skupštini NALED-a koji okuplja 310 članova, pored pomenutih izglasani su i sledeći reformski prioriteti - uvođenje sistema eProstor za usvajanje prostornih i urbanističkih planova i sistema eAgrar za elektronsku prijavu poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija. U fokusu će biti i proširenje sistema onlajn prijave sezonaca na druge delatnosti i omogućavanje drugih fleksibilnih oblika zapošljavanja (rad preko platformi, frilens). NALED će nastaviti da radi na proširenju fiskalizacije, kreiranju javnog registra neporeskih nameta, daljem razvoju bezgotovinskog društva, kao i osnaživanju lokalnih samouprava.

Dodeljene NALED Strele za doprinos ekonomskom razvoju Srbije

Na 14. Skupštini, ključnim partnerima iz međunarodne zajednice dodeljeno je tradcionalno godišnje priznanje “NALED Strela” za doprinos ekonomskom razvoju Srbije. Laureati za 2020. su odlazeća ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam za doprinos promociji preduzetništva, inovacija i rodne ravnopravnosti, šef britanskog Fonda za dobru upravu u Srbiji Metju Džordan za razvoj eUprave, nastavak reforme katastra i ukidanje prijava za porez na imovinu, koordinatorka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Srbiju Zorica Bilić za unapređenje poslovnog okruženja i opštinskih usluga za građane i privredu i direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitai, za reformu inspekcija, razvoj sistema eInspektor i osnivanje Jedinstvenog kontakt centra za republičke inspekcije.

Snimak svečanog zatvaranja ovogodišnje Skupštine možete pogledati u nastavku:


Povezani Sadržaji

Vesti

Dodeljene NALED Strele za doprinos ekonomskom razvoju

31.07.2020

Laureati za 2020. su odlazeća ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam,...Pročitaj vest
Vesti

Savezi NALED-a predstavili svoje godišnje rezultate i planove

06.08.2020

Na 14. Skupštini udruženja, lideri Saveza za eUpravu, zdravstvo, imovinu...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Prioriteti NALED-a za sledeću Vladu Srbije

03.08.2020

Unapređenja elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije, unapređenje poreskog sistema kao i razvoj sektora...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE