Savezi NALED-a predstavili svoje godišnje rezultate i planove

Šest tematskih saveza NALED-a okuplja predstavnike kompanija, lokalnih samouprava i udruženja oko zajedničkih ciljeva i konkretnih tema u kojima žele da vide pozitivne promene. Na 14. Skupštini udruženja, lideri Saveza za eUpravu, zdravstvo, imovinu i urbanizam, fer konkurenciju, hranu i poljoprivredu i životnu sredinu predstavili su svoje rezultate i planove za naredni period.

Početkom juna usvojen je Program razvoja elektronske uprave za period 2020-2022, u čijoj je izradi učestvovao NALED-ov Savez za eUpravu, a kojim je predviđeno da u naredne dve i po godine najveći broj usluga javne uprave bude dostupan građanima i privredi putem interneta ili mobilnog telefona.

Veliku pažnju javnosti i resornih institucija privuklo je i predstavljanje Sive knjige zdravstva sa 50 predloga za unapređenje zdravstvenih usluga, finansiranja, ustanova i lekova. U svetlu vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, Savez za zdravstvo je brzo reagovao i formulisao set od 15 mera kako bi se osigurala snabdevenost tržišta neophodnim lekovima i poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga.

Jedan od rezultata koji su obeležili rad Saveza za imovinu i urbanizam jeste reforma katastra zahvaljujući kojoj pola miliona građana koji godišnje nasleđuju i prometuju nekretnine preko beležnika štede preko 6.5 miliona evra bez odlazaka na šaltere katastra i poreske uprave.

Rad Saveza za fer konkurenciju obeležila je i reforma inspekcijskog nadzora, u okviru koje je krajem marta, startovao sa radom i jedinstveni kontakt centar republičkih inspekcija koji je omogućio građanima tokom kovid-19 krize da, lako i efikasno, na jednom mestu podnesu prijavu bilo kojoj od 44 nadležnih inspekcija. Zajedno sa Vladom članovi Saveza pripremili su i novi Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije.

Značajan rezultat postigao je i Savez za hranu i poljoprivredu koji je radio na olakšanoj elektronskoj prijavi sezonskih radnika u poljoprivredi, a koja je značajno doprinela smanjenju sive ekonomije i uvođenju 30.000 radnika u legalne tokove.

Krajem 2019. NALED je postao bogatiji i za Savez za zaštitu životne sredine koji je uspostavljen kao najmlađe radno telo udruženja. Sa fokusom na upravljanje ambalažnim otpadom, 40 članova Saveza uspelo je za kratko vreme da pokrene izradu dve značajne studije, za uvođenje depozitnog sistema, kao i sistema produžene odgovornosti proizvođača.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Dodeljene NALED Strele za doprinos ekonomskom razvoju

31.07.2020

Laureati za 2020. su odlazeća ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam,...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Prioriteti NALED-a za sledeću Vladu Srbije

03.08.2020

Unapređenja elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije, unapređenje poreskog sistema kao i razvoj sektora...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE