Dodeljene NALED Strele za doprinos ekonomskom razvoju


Na 14. Skupštini NALED-a, u okviru završnog događaja održanog u petak 31. jula 2020, ključnim partnerima iz međunarodne zajednice dodeljeno je tradicionalno godišnje priznanje "NALED Strela" za doprinos ekonomskom razvoju Srbije.

Laureati za 2020. su direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitai, šef britanskog Fonda za dobru upravu u Srbiji Metju Džordan, koordinatorka GIZ Otvorenog fonda za Srbiju Zorica Bilić i odlazeća ambasadorka Izraela Alona Fišer.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai podržala je reformu inspekcija kroz osnivanje Jedinice za koordinaciju inspekcija, razvoj sistema eInspektor, kao i uspostavljanje jedinstvenog kontakt centra u ključnom momentu tokom pandemije COVID-19, koji je građanima omogućio da jednim pozivom prijave problem bilo kojoj od 40 republičkih inspekcija.

Zajedno sa drugim dobitnikom strele Metju Džordanom, NALED je uspešno radio na stvaranju uslova za razvoj eUprave kroz izmene propisa i ukidanje pečata, ali i reformi katastra kroz uvođenje eŠaltera i uvezivanje ove službe sa lokalnom poreskom administracijom i javnim beležnicima. Zahvaljujući podršci Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva sprovedene reforme su Srbiju uvrstile u 50 najboljih zemalja sveta na Doing Business listi Svetske banke.

Zorica Bilić, koordinatorka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Srbiju, dobitnica je NALED Strele za decenijski trud koji je uložila u unapređenje opštinskih usluga za građane i privredu kroz razvoj programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem i programa javno-privatnog partnerstva u Srbiji (DeveloPPP.de) uz podršku nemačke Vlade. Podržala je uspostavljanje prve regionalne mreže za deljenje najboljih reformskih praksi između zemalja jugoistočne Evrope, što je trasiralo put za uvođenje e-dozvola za gradnju i pojednostavljenog sistema za registraciju sezonskih radnika u poljoprivredi u našoj zemlji.

Tokom svog mandata, četvrta dobitnica NALED strele, Nj. E. Alona Fišer, zalagala se za izgradnju rodne jednakosti i osnaživanje žena i marginalizovanih grupa i uvek na pravi način promovisala investicione i kulturne potencijale Srbije. Podsticala je saradnju sa izraelskim kompanijama, a kroz Mashav program obuka u Izraelu, pružila je priliku brojnim članovima NALED-a da se usavršavaju učeći o preduzetništvu baziranom na kreativnosti, inovacijama i savremenim tehnologijama.


Povezani Sadržaji

Vesti

Savezi NALED-a predstavili svoje godišnje rezultate i planove

06.08.2020

Na 14. Skupštini udruženja, lideri Saveza za eUpravu, zdravstvo, imovinu...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Prioriteti NALED-a za sledeću Vladu Srbije

03.08.2020

Unapređenja elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije, unapređenje poreskog sistema kao i razvoj sektora...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE