[TV Vesti] Otvoreni Balkan će najviše značiti sezonskim radnicima u poljoprivredi

Srbija, Albanija i Severna Makedonija će, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, pojednostaviti pristup tržištu rada za građane ove tri zemlje, pri čemu se očekuje da sezonski radnici budu najčešći korisnici novog sistema.

Isidora Šmigić, specijalistkinja za regulatornu reformu u NALED-u je gostujući na TV Vesti objasnila da se u sve tri zemlje uveliko radi na uspostavljanju Open Balkan ID broja.

- To će biti neka vrsta identifikacionog broja, poput jedinstvenog matičnog broja, na osnovu kojeg će građani ove tri zemlje moći da se prijave i dobiju elektronsku potvrdu tj. dozvolu da pristupe tržištu rada u drugim zemljama i na taj način neće biti potrebna dozvola za rad koja bi u drugom slučaju bila neophodna, objasnila je Šmigić.

Kako je dalje navela, potrebno je da se putem elektronskih portala eUprave u sve tri zemlje zatraži dobijanje elektronskog ID Open Balkan broja nakon čega se može aplicirati za ovu vrstu elektronske dozvole za pristup tržištu rada. Ta dozvola važi 2 godine, što takođe predstavlja jedan benefit dogovora koji je napravljen.

- Ono što se očekuje da sezonci u poljoprivredi budu najčešći korisnici, jer su procene koje smo mi radili uz podršku Nemačke razvojne saradnje pokazale da je ukupan broj sezonaca u poljoprivredi u ove tri države nešto preko 100.000. U Makedoniji i Srbiji zaposleni u agraru učestvuju sa oko 16,17% u ukupnoj zaposlenosti, dok u Albaniji čak 38%, tako da je poljoprivreda jedan važan deo privrede sve tri države, kazala je Šmigić.

Kada je reč o Analizi sistema angažovanja sezonskih radnika u zemljama Zapadnog Balkana, ona je istakla da Srbija jedina ima pojednostavljen sistem za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, dok druge zemlje to nemaju, što značajno otežava poslodavcima da prijave sezonce u poljoprivredi ili drugim delatnostima u kojima je potreban privremeno - povremeni posao.

Prema njenim rečima očekuje se da među prioritetima nove Vlade bude usvajanje novog zakona o sezonskom i povremenom zapošljavanju koji bi omogućio proširenje sistema elektronske prijave i na  pojedine poslove u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, kao i kućnim i pomoćnim poslovima.

Podsetila je na odluku Vlade Severne Makedonije da usvoji srpski model pojednostavljene prijave sezonskih radnika, kao i na nedavnu posetu delegacije te zemlje Beogradu, kako bi se iz prve ruke upoznala sa zakonima i podzakonskim aktima koji su pratili ovu reformu u Srbiji, rešenjima Poreske uprave koja su omogućila da se proces prijave značajno skrati, kao i o mogućnostima koje softver nudi korisnicima.

Snimak celog gostovanja možete pogledati ovde.


Related Content

News

Seasonal workers benefit the most from Open Balkan

27.08.2022

The agreement between Serbia, Albania and North Macedonia to simplify access to the labor market for citizens of the three countries...Read more
News

North Macedonia adopts the Serbian model of registering seasonal workers

30.06.2022

After three years since the launch of the portal and application for registering...Read more
News

Three years of the reform of seasonal work engagement in agriculture

27.02.2022

Since the beginning of 2019, nearly 60,000 seasonal workers in agriculture have...Read more

This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE