[TV Vesti] Otvoreni Balkan će najviše značiti sezonskim radnicima u poljoprivredi

Srbija, Albanija i Severna Makedonija će, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, pojednostaviti pristup tržištu rada za građane ove tri zemlje, pri čemu se očekuje da sezonski radnici budu najčešći korisnici novog sistema.

Isidora Šmigić, specijalistkinja za regulatornu reformu u NALED-u je gostujući na TV Vesti objasnila da se u sve tri zemlje uveliko radi na uspostavljanju Open Balkan ID broja.

- To će biti neka vrsta identifikacionog broja, poput jedinstvenog matičnog broja, na osnovu kojeg će građani ove tri zemlje moći da se prijave i dobiju elektronsku potvrdu tj. dozvolu da pristupe tržištu rada u drugim zemljama i na taj način neće biti potrebna dozvola za rad koja bi u drugom slučaju bila neophodna, objasnila je Šmigić.

Kako je dalje navela, potrebno je da se putem elektronskih portala eUprave u sve tri zemlje zatraži dobijanje elektronskog ID Open Balkan broja nakon čega se može aplicirati za ovu vrstu elektronske dozvole za pristup tržištu rada. Ta dozvola važi 2 godine, što takođe predstavlja jedan benefit dogovora koji je napravljen.

- Ono što se očekuje da sezonci u poljoprivredi budu najčešći korisnici, jer su procene koje smo mi radili uz podršku Nemačke razvojne saradnje pokazale da je ukupan broj sezonaca u poljoprivredi u ove tri države nešto preko 100.000. U Makedoniji i Srbiji zaposleni u agraru učestvuju sa oko 16,17% u ukupnoj zaposlenosti, dok u Albaniji čak 38%, tako da je poljoprivreda jedan važan deo privrede sve tri države, kazala je Šmigić.

Kada je reč o Analizi sistema angažovanja sezonskih radnika u zemljama Zapadnog Balkana, ona je istakla da Srbija jedina ima pojednostavljen sistem za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, dok druge zemlje to nemaju, što značajno otežava poslodavcima da prijave sezonce u poljoprivredi ili drugim delatnostima u kojima je potreban privremeno - povremeni posao.

Prema njenim rečima očekuje se da među prioritetima nove Vlade bude usvajanje novog zakona o sezonskom i povremenom zapošljavanju koji bi omogućio proširenje sistema elektronske prijave i na  pojedine poslove u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, kao i kućnim i pomoćnim poslovima.

Podsetila je na odluku Vlade Severne Makedonije da usvoji srpski model pojednostavljene prijave sezonskih radnika, kao i na nedavnu posetu delegacije te zemlje Beogradu, kako bi se iz prve ruke upoznala sa zakonima i podzakonskim aktima koji su pratili ovu reformu u Srbiji, rešenjima Poreske uprave koja su omogućila da se proces prijave značajno skrati, kao i o mogućnostima koje softver nudi korisnicima.

Snimak celog gostovanja možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Otvoreni Balkan najviše koristi donosi sezonskim radnicima

27.08.2022

Dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije da, u okviru inicijative Otvoreni...Pročitaj vest
Vesti

Severna Makedonija usvaja srpski model prijave sezonskih radnika

30.06.2022

Nakon tri godine od lansiranja portala i aplikacije za prijavu sezonskih...Pročitaj vest
Vesti

Tri godine reforme zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

27.02.2022

Gotovo 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi evidentirano je od početka...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE