[RTS] Siva knjiga 12

Gošća - Violeta Jovanović

SPIKER: Prelazimo na ekonomske teme. Iz godine u godinu Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, u svojoj "Sivoj knjizi preporuka" ukazuje šta je potrebno privrednicima kako bi bolje poslovali, više zapošljavali, više zarađivali. 12-to izdanje biće predstavljeno danas, a šta su ključne zamerke i koliko je Vlada do sada pokazala volje i konkretnim merama pomogla privredi, o tome razgovaram sa gostom Dnevnika Violetom Jovanović, izvršnom direktorkom NALED-a. Dobro jutro.

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Dobro jutro.

SPIKER: Hvala vam što ste tu. Evo 12-ta knjiga je pred vama, 12-t godinu zaredom, je l ona deblja ili tanja nego ovih prethodnih 12 godina, 11 tačnije?

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Ova je nešto deblja, iako ona već standardno sadrži 100 preporuka. To je neformalna regulatorna biblija propisa ili plan rada za državu, što je nekako posebno korisno sad kada idemo u susret izborima i novom mandatu Vlade. Ono što je važno da se kaže jeste da ova knjiga daje 100 preporuka kako da nam bude bolje, kako da pojednostavimo propise, kako da smanjimo birokratiju, i potrebu građanima da idu na šaltere i da nose papire, da bismo im na taj način olakšali život. Konkretno, prošle godine je dosta toga urađeno, sprovedeno je 17 preporuka što je za

SPIKER: Od stotinu.

VIOLETA JOVANOVIĆ (Izvršna direktorka NALED-a): Od 100, što je za 40% bolja nego u godini pre toga.

SPIKER: Ali samo 17 od stotinu.

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Samo 17, ako gledamo kumulativno od početka kada smo promovisali prvu "Sivu knjigu" u oktobru 2018, s našim članovima, koji daje sve ove predloge, 241 preporuka je do sad prošla kroz ovih 12 izdanja. Od toga je polovina rešena.

SPIKER: Ali preporuke se ponavljaju, neke iz godine u godinu, zato što se problemi ne rešavaju.

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Tako je, tako je. Neki se ponavljaju, imamo stalno nove. U ovoj konkretno knjizi imamo 30-ak novih preporuka, tako da gledamo da držimo korake sa nekom novom birokratijom koja se..nameće.

SPIKER: Ajmo redom, šta je urađeno do prošle godine, šta nije i šta preporučujete za narednu?

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Ono što je krupno urađeno prošle godine je praktično najviše u domenu poreske uprave, kojoj treba odati priznanje, koja je pomogla da se digitalizuje postupak podnošenja poreskih prijava za porez na imovinu, prenos apsolutnih prava i na nasleđe i poklon. To je jako veliki korak za sve građane, jer sada imaju dva šaltera manje i jedno pet-šest koraka koji izbegavaju odlaskom kod javnog beležnika, koji to rade za njih. Drugi postupak isto u nadležnosti poreske uprave, preporuka naše "Sive knjige" je da se automatizuje obračun izdavanja rešenja za sve koje funkcionišu u sistemu paušala. To je jako velika olakšica za više od sto hiljada preduzetnika. To je neverovatan pomak. Treća isto preporuka prošlogodišnje "Sive knjige" je reforma sezonskog rada u poljoprivredi, koja je pomogla da sa nekih

SPIKER: Prijava sezonaca.

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): 3.000 radnika koji su bili prijavljeni godišnje sada dođemo na 30.000. To su zaista kapitalni pomaci, to pozdravljamo, ohrabrujemo.

SPIKER: A šta nije urađeno?

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Podsticemo i druge da slede taj primer. Pre svega, primer NALED-a i naših članova, to je da pored kritike i preporuke šta treba da se uradi, nudimo rešenje, nudimo pomoć da se ta rešenja i dese. Ono gde očekujemo mnogo, značajnije pomake jeste radno zakonodavstvo, propisi koji regulišu radne odnose. Tu bi trebalo unaprediti Zakon o radu, pre svega, da prepozna fleksibilne oblike zapošljavanja koji su sve češći. Rad na projektima, rad na platformama, rad sa ograničenim radnim vremenom.

SPIKER: Da se to uvede praktičnu u legalne tokove

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Tako je.

SPIKER: I da se prizna kao rad, kao i svaki drugi. Ali šta je sa smanjenjem poreza i doprinosa. Čini se da je ta, taj apel privrednika od prve knjige evo sada do 12.

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Apsolutno. To je stalna zamerka privrede koja je na mestu. Ministarstvo finansija je nešto već uradilo u tom segmentu, bilo je ono neko minimalno smanjenje. Ono ka čemu treba ići jeste da se tu uradi kompleksnija reforma koja bi značajnije smanjila tu vrstu opterećenja, uvela progresivno oporezivanje na najmanje zarade, kako bi omogućila poslodavcima da rade legalno i da sve svoje radnike praktično uvedu u legalne tokove.

SPIKER: A do sada, koliko, kada ste predstavljali ove knjige, koliko je bilo sluha, i razne su Vlade prošle, tri-četiri ako se ne varam za ovih 12 godina, koliko je bilo zaista sluha na to šta je privredi potrebno kako bi više zarađivale i više zapošljavale? Koliko su odgovori bili kroz neke fraze, floskule, a koliko konkretnim merama?

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Taj sluh nekako zavisi od trenutka i od lidera u konkretnom resoru. Uvek ima sluha i uvek ima šampiona u državnoj upravi sa kojima može da se radi. Mi ćemo upravo danas takve prepoznati i nagraditi priznanjima. Ono što je važno isto da kažemo je, da kada država ima sluha potrebno je da ne čuje samo kritiku, nego da se nude rešenja i da se pomogne da se koordinijaru različiti resori. Ove reforme koje ističemo kao uspešne za prošlu godinu su sve zasnovane na tom principu. Trebalo je povezati Ministarstvo građevine, katastar, Poresku upravu Ministarstvo pravde, javne beležnike, mnogo različitih igrača, da tako kažemo, koji treba da skladno funkcionišu i da se usaglase, da usaglase svoje postupanje, softverska rešenja, da bi takvo rešenja na kraju radilo za građane. Ove reforme koje predlažemo za dalj,e će morati da se zasnivaju isto na tom principu, tako da je to segment u kojem je državi potrebna podrška, konkretno NALED-ova i na tome radi sa svojim članovima. A ono što je isto jako važno, i to želimo da naglasimo, nekako nevidljivi šampioni svih ovih reformi su lokalne samouprave, jer sve ove promene praktično idu preko njihovih leđa, da tako kažemo.

SPIKER: Pa dobro, one su nam najbliže, nećemo ići u Ministarstvo, ako treba nešto da završimo idemo u našu opštinu.

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): One su prva stepenica i mi nastojimo tu da im pružimo podršku da te reforme kada se spuste na lokal tu mogu da budu i uspešne.

SPIKER: Hvala, hvala najlepše što ste govorili za RTS.

VIOLETA JOVANOVIĆ, (Izvršna direktorka NALED-a): Hvala i vama.

This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE