[Blic] Kupovina bez keša na još 25.000 prodajnih mesta

U Srbiji je u poslednjih pet godina broj kupaca preko interneta upetostručen i sada ih je 2,5 miliona. Broj sajtova na kojima može da se kupuje je povećan više od osam puta, a danas u proseku imamo jednu platnu karticu po glavi stanovnika. Trend rasta broja bezgotovinskih transakcija dodatno je ubrzala pandemija, ali sa tek 110.000 POS terminala, Srbija i dalje ima 2,2 puta manje prodajnih mesta u odnosu na EU na kojima možete da kupujete iako nemate gotovinu. Odgovor je Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje.

- Cilj projekta je podrška većoj finansijskoj inkluziji građana i privrede, odnosno njihovom uključivanju u finansijske tokove, smanjenju sive ekonomije i bržem ekonomskom razvoju Srbije kroz podsticanje većeg korišćenja bezgotovinskih plaćanja. Kako bismo povećali prihvatnu infrastrukturu, planirano je da opremimo 25.000 prodajnih mesta širom Srbije da prihvataju bezgotovinska plaćanja, a očekujemo da ih bude i više - kaže Zlatko Milikić, tim lider projekta ispred GIZ-a u Srbiji.

Ostatak teksta pročitajte na linku.

This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE