[Blic] Kupovina bez keša na još 25.000 prodajnih mesta

U Srbiji je u poslednjih pet godina broj kupaca preko interneta upetostručen i sada ih je 2,5 miliona. Broj sajtova na kojima može da se kupuje je povećan više od osam puta, a danas u proseku imamo jednu platnu karticu po glavi stanovnika. Trend rasta broja bezgotovinskih transakcija dodatno je ubrzala pandemija, ali sa tek 110.000 POS terminala, Srbija i dalje ima 2,2 puta manje prodajnih mesta u odnosu na EU na kojima možete da kupujete iako nemate gotovinu. Odgovor je Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje.

- Cilj projekta je podrška većoj finansijskoj inkluziji građana i privrede, odnosno njihovom uključivanju u finansijske tokove, smanjenju sive ekonomije i bržem ekonomskom razvoju Srbije kroz podsticanje većeg korišćenja bezgotovinskih plaćanja. Kako bismo povećali prihvatnu infrastrukturu, planirano je da opremimo 25.000 prodajnih mesta širom Srbije da prihvataju bezgotovinska plaćanja, a očekujemo da ih bude i više - kaže Zlatko Milikić, tim lider projekta ispred GIZ-a u Srbiji.

Ostatak teksta pročitajte na linku.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE