Certifikacija opština BFC SEE

Certifikacija opština i gradova po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) je jedinstveni program za evaluaci­ju i unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na loka­lnom nivou. Program certifikacije daje opštinama i gradovima plan reformi i jasne smernice kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Za privredu i investitore koji žele da presele ili prošire svoje poslovanje u jugoistočnu Evropu, BFC SEE obezbeđuje sta­bilno i predvidivo poslovno okruženje i pomaže u identifiko­vanju opština i gradova koji nude najbolje uslove za ulaganje i imaju najveći potencijal za razvoj.

 

Partneri za uspeh

BFC SEE program certifikacije pokrenula je mreža instituci­ja iz regiona uz podršku Nemačke razvojne saradnje – GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS), sa ciljem uspostavljanja prvog za­jedničkog standarda i pečata kvaliteta poslovnog okruženja u opštinama i gradovima jugoistočne Evrope. Regionalnu mrežu čine:

  • Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (BiH)
  • Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju (BiH)
  • Ministarstvo uprave i lokalne samouprave (BiH)
  • Ministarstvo finansija - Direktorat za finansijski sistem i una­pređenje poslovnog ambijenta (Crna Gora)
  • Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci / Centar za lokalni ekonomski razvoj – CLER (Hrvatska)
  • Asocijacija jedinica lokalne samouprave – ZELS (Makedonija)
  • Savez privrednih komora – MCC (Makedonija)
  • Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED (Srbija)

BFC SEE se od 2012. sprovodi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedonji, Srbiji, i od 2016. u Crnoj Gori. BFC SEE platforma otvorena je za nove partnere i zemlje učesnice koji žele da se uključe u razmenu najboljih praksi i daju doprinos regulatornoj standardizaciji, unapređenju uslova poslovanja na lokalnom i nacionalnom nivou i ekonomskoj integraciji regiona.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE