Šta privreda očekuje od najavljenog paketa podrške

U Srbiji gotovo da ne postoji pojedinac koji smatra da pandemija korona virusa neće imati negativne posledice po poslovanje, a čak 74% privrede predviđa da će te posledice trajati od šest meseci do godinu dana, pokazala je anketa NALED-a koja je sprovedena u drugoj polovini marta među 154 organizacije, od kojih 110 dolazi iz redova privrede i malih i srednjih preduzeća, a ostatak čine predstavnici lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva. 

Ukoliko se fokusiramo samo na stavove privrede, vidimo da čak 97% anketiranih preduzeća navodi da vanredno stanje utiče umereno ili vrlo negativno na njihovo poslovanje, a najveći izazovi sa kojima se suočavaju jesu problemi sa naplatom i likvidnošću (kod čak dve trećine ispitanika), pad tražnje (45%), ali i problemi sa redovnom isplatom zarada (32%), organizacijom rada i redovnim izmirivanjem obaveza ka državi.

- Oči cele privrede uprte su u predstavljanje mera podrške i čak 89% njih smatra da je najvažnije da dođe do smanjenja ili odlaganja naplate poreza i doprinosa na zarade, jer je to ključna mera koja pomaže privredi da preživi. Uz to, polovina bi oberučke prihvatila i najavu države da će garantovati plasman povoljnih kredita za likvidnost. NALED je na samom početku krize definisao set od 10 ključnih mera za oporavak privrede, sa posebnim akcentom na mala preduzeća i preduzetnike i pozdravljamo usvajanje mera podrške koje je najavio predsednik Republike Srbije – kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Podaci ankete pokazuju da 63% privatnog sektora očekuje da će im se prihodi značajno smanjiti usled COVID-19 krize i to za više od 50%. To su pre svega preduzeća u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i transporta, zaštite životne sredine, ali i poljoprivrede. Ostatak privatnog sektora očekuje umereno smanjenje prihoda do 20%, što se pre svega odnosi na sektore poput zdravstvene i farmaceutske industrije, IT sektora, banaka i advokatskih kancelarija.

Sve anketirane organizacije procenjuju da bi zbog ekonomske krize izazvane COVID-19 morale da smanje obim proizvodnje i otpuste 18% radne snage. Gotovo trećina očekuje da će morati da otpusti deo zaposlenih kao tehnološki višak, a petina da pošalje zaposlene na neplaćeno odsustvo.U tom smislu ključna je podrška države da se spreči veći rast nezaposlenosti.

Dok bi 50% probalo da prebrodi krizu smanjenjem troškova (radnika i proizvodnje) u slučaju nepostojanja podrške države, druga opcija je korišćenje viškova iz prethodnog perioda, a na trećem zaduživanje kod banaka, što još jednom ukazuje na važnost mera koje je uvela Narodna banka Srbije u smislu moratorijuma na kreditne obaveze, kao i obezbeđivanje garantnog fonda države kako bi banke plasirale povoljne kredite privredi za likvidnost.

 Infografik-Uticaj_COVID-19_na_privredu_i_lokalne_zajednice.png

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE