Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji

Donator: Nemačka kancelarija za saradnju (GIZ GmbH)
Partneri: Asocijacija romskih koordinatora
Period realizacije: septembar 2020 – avgust 2021.

Opšti cilj projekta je smanjenje ranjivosti najugroženijih romskih porodica koje žive u substandardnim (romskim) naseljima i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, tokom i posle krize izazvane pandemijom korona virusa, kroz pružanje adekvatne i efikasne podrške.

Specifični ciljevi projekta su podeljeni na dve tematske oblasti:

INFORMISANJE I PREVENCIJA:

  1. Poboljšati pristup romske populacije i drugih marginalizovanih grupa informacijama, prevenciji i oporavku u vezi sa pandemijom COVID-19.
  2. Ojačati kapacitete 18 lokalnih opština i njihovih lokalnih struktura (Lokalni krizni timovi) da blagovremeno i adekvatno odgovore na potrebe lokalnih zajednica u kriznim situacijama.

STVARANJE PRIHODA / UNAPREŠENJE ŽIVOTNOG STANDARDA:

  1. Unaprediti ekonomsko osnaživanje Roma i drugih marginalizovanih grupa kroz Javne radove koji se izvode u šest lokalnih opština.
  2. Doprineti poboljšanju okvira politike koji se odnosi na Javne radove i druge aktivne mere zapošljavanja i rada za Rome i druge marginalizovane grupe na nacionalnom i lokalnom nivou.

Očekivani rezultati/ishodi projekta po tematskim oblastima su:

INFORMISANJE I PREVENCIJA:

  • Romsko stanovništvo i druge marginalizovane grupe u 18 lokalnih opština bolje su informisane o merama prevencije i oporavka u vezi sa pandemijom COVID-19.
  • Članovi lokalnih kriznih timova iz 18 lokalnih samouprava obučeni su za upravljanje rizikom / krizama, planiranje vanrednih situacija i pružanje podrške Romima i drugim marginalizovanim grupama u krizama.

STVARANJE PRIHODA / UNAPREŠENJE ŽIVOTNOG STANDARDA:

  • Povećava se zapošljivost romske populacije i drugih marginalizovanih grupa kroz prilagođavanje obuke i angažovanje na javnim radovima.
  • Preporuke za unapređenje aktivnih mera rada (različiti oblici javnih radova, uključivanje predstavnika Roma u Lokalna veća za zapošljavanje i drugo) na nacionalnom i lokalnom nivou su izrađene i predstavljene nacionalnim akterima (Nacionalna služba za zapošljavanje, Ministarstvo rada , Zapošljavanje i socijalne usluge, SIPRU, itd.) I lokalne zainteresovane strane.
  • Dijalog sa više zainteresovanih strana o pristupu romske populacije i drugih marginalizovanih grupa osnovnoj javnoj infrastrukturi i javnim uslugama (pristup vodi, kanalizaciji, električnoj energiji itd.) Pojačan je aktivnostima koje okupljaju različite lokalne i nacionalne aktere kojima se predstavljaju konkretne preporuke.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE