Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije

Oblast: Siva ekonomija
Donator: Nemačka razvojna saradnja – GIZ
Period realizacije: 2018 - 2020.
Portal: http://uzmiracun.rs/

Projekat „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018 – 2020“ sprovodi se uz podršku Nemačke razvojne saradnje. Projekat obuhvata niz aktivnosti u skladu sa postavljenim strateškim ciljevima NALED-a - unapređenje efikasnosti inspekcijskog nadzora, uvođenje podsticaja za legalno poslovanje, smanjenje birokratije i jačanje poreske kulture.

Poseban fokus projekta je na podršci resornih institucija u implementaciji mere poreskog oslobođenja, kao na informisanju i edukaciiji budućih korisnika mere o benefitima koje ova stimulativna mera donosi. Poresko oslobođenje početnika u poslovanju Vlada Srbije i Parlament usvojili su na predlog NALED-a, kao jednu od mera Nacionalnog programa usmerene na ohrabrivanje mladih preduzetnika da od prvog dana startuju u legalnim tokovima, prema Analizi koju je NALED sproveo 2017. godine uz podršku Nemačke razvojne saradnje - GIZ .

Ciljevi i aktivnosti

Cilj projekta definisan je u skladu sa ciljem Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koji predstavlja okosnicu aktivnosti na ovom projektu, a to je smanjenje učešća obima sive ekonomije u Republici Srbiji.

Ključne aktivnosti projekta tiču se koordinacije rada Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije, kao i obezbeđivanja ekpertske podrške za sprovođenje mera predviđenih Nacionalnim programom i Akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije. Budući da je poseban akcenat na meri poreskog oslobođenja, NALED koordiniše sve relevantne institucije uključene u realizaciju mere, pruža podršku u izmeni softvera Poreske uprave, organizuje info dane za javne službenike, edukacije početnika u poslovanju. U okviru projekta biće realizovane i promotivne aktivnosti - priprema i održavanje web stranice posvećene meri poreskog oslobođenja, mejl kontakt centar za početnike u poslovanju, izrada i distribucija info lista, plakata, brošura, kao i promotivnog videa.

Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije
Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije

Povezani Sadržaji

Vesti


Usvojen novi Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

17.05.2017

Koordinaciono telo za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije Vlade...Pročitaj vest
Vesti

Više od 10 programa za brži razvoj i legalni start malih biznisa

17.01.2020

U poslednjih pet godina Srbija je bogatija za više od 53.000 firmi i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE