Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera

Donator: Evropski fond za regionalni razvoj (ERDF) i Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II) Evropske unije
Partneri: Grad Sombor, NALED, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Poduzetnički inkubator BIOS, Lokalna razvojna agencija Grada Belišća
Period realizacije: jun 2019 - novembar 2021 (30 meseci)

Ukupan budžet projekta: 1 102 472,76 EUR

Iznos sufinansiranja EU: 937 101,83 EUR

Projekat Enabling Development of Sustainable Cross-Border Clusters (CBC Clusters) rešiće glavni zajednički izazov, a to je nedostatak kvalifikovane radne snage za mala i srednja preduzeća u dominantnim industrijama u posmatranoj oblasti - industriji papira i mašinstva u Belišću i poljoprivredi u Somboru, zajedno sa visokom stopom nezaposlenosti i malim potencijalom za inovacije. To će biti učinjeno stvaranjem dva zajednička prekogranična klastera-jednog u sektoru poljoprivrede i primene novih tehnologija u poljoprivredi, koji će se nalaziti u gradu Somboru, i drugog u sektoru papirne industrije i mašinstva, koji će se nalaziti u gradu Belišću. Budući da je glavni cilj ovog projekta stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za rast sposobnosti i razvoj potencijala zapošljavanja u okviru malih i srednjih preduzeća, glavna promena koju će on doneti je jačanje prekogranične saradnje između industrije, vlade, univerziteta i civilnog društva uspostavljanjem dva zajednička prekogranična klastera, kojima će koordinirati institucije za podršku poslovanju, na području Sombora i Belišća. Tokom ovog projekta biće uspostavljena dva, već spomenuta, klastera, predstavljeno inovativno mobilno i veb rešenje i razvijen veb alat za mapiranje obnovljivih izvora u poljoprivredi u prekograničnoj regiji. Zajedno sa tim, dve zgrade će biti adaptirane i opremljene za potrebe prekograničnih klastera. Glavna ciljna grupa za ovaj projekat su mala i srednja preduzeća i organizacije za podršku poslovanju, ali i lokalne javne vlasti, univerziteti, interesne grupe i javnost. Ovaj projekat će olakšati i značajno poboljšati saradnju i trgovinski tok između dva područja, omogućavajući malim i srednjim preduzećima da uspostave partnerstvo sa dobavljačima komplementarne ponude i internacionalizuju svoj tržišni asortiman.

Ciljevi i aktivnosti
Cilj projekta je jačanje konkurentnosti i prekogranične saradnje industrije, javne uprave, obrazovnih institucija i civilnog društva u Zapadnobačkom okrugu i Osječkobaranjskoj županiji, kroz jačanjei uspostavljanje dva prekogranična klastera kojim upravljaju institucije za podršku poslovanju gradova Sombora i Belišća.

  • Priprema pravnog, finansijskog i organizacionog okvira za uspostavljanje klastera
  • Formiranje dva zajednička klastera
  • Treninzi i studijske posete za članove i potencijalne članove klastera
  • Mentorska podrška zaposlenima u klasteru
  • Poboljšanje javno-privatnog dijaloga na lokalnom nivou
  • Izrada online alata za članove klastera

Projekat se realizuje u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija.

Logo.png

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE