Upravljanje električnim i elektronskim otpadom

Donator: GIZ ORF - develoPPP program
Partneri: Kompanije Gorenje i Coca-Cola HBC, Ministarstvo zaštite životne sredine
Period realizacije: novembar 2018 - mart 2020.

Projekat „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji” realizuje se uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, zajedno sa NALED-om i Ministarstvom zaštite životne sredine, u partnerstvu sa kompanijama Gorenje i Coca-Cola HBC.
Ovim projektom podržavaju se institucije koje učestvuju u postojećem sistemu za obračunavanje i naplatu naknade za posebne tokove otpada, kako bi poboljšale postojeće procedure i učinile sistem efikasnijim i transparentnijim. Fokus projekta je na uspostavljanju jedinstvenog Elektronskog registra proizvođača i uvoznika električnih i elektronskih proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada. Sistem ovog registra kreiran je tako da uvezuje nadležne institucije i omogućuva brzu i jednostavnu pretragu podnetih prijava i izdatih rešenja.

Ciljevi i aktivnosti
Cilj projekta je unapređenje mehanizama za uspostavljanje jednakih obaveza plaćanja naknade za sve uvoznike i proizvođače električnih i elektronskih proizvoda, kao i uspostavljanje procedura za unapređenje sakupljanja električnog i elektronskog otpada. 
Poboljšani sistem naplate naknada doprinosi uspostavljanju fer konkurencije na tržištu proizvođača i uvoznika električnih i elektronskih proizvoda, a uvođenje novih usaglašenih procedura doprinose boljem sakupljanju električnog i elektronskog otpada na lokalnom nivou.

  • Definisanje procedura za unapređenje naplate naknade za posebne tokove otpada
  • Razvoj elektronskog sistema (Unapređenje Sistema za finansijske instrumente i unapređenje Nacionalnog registra izvora zagađivanja  - NRIZ)
  • Poboljšanje sakupljanja elektronskog i električnog otpada na lokalnom nivou
  • Podizanje svesti o sakupljanju i reciklaži električnog i elektronskog otpada na lokalnom nivou

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE