Godišnji izveštaj: Kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna reforma Datum: 23.09.2020. Preuzimanje: Godišnji izveštaj - Kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji - RIS 2020.pdf

Stručni tim Izvršne kancelarije NALED-a pripremio je novi izveštaj u kome se osvrće na kvalitet regulatornog okruženja u protekloj godini u Srbiji.  

Informacije o regulativi i izmenama propisa od presudne su važnosti za privredne subjekte, s obzirom na to da kroje pravila poslovanja na tržištu. Stvaranje poslovnog okruženja stimulativnog za razvoj privrede podrazumeva ispunjavanje nekoliko bitnih preduslova među kojima su ključni: predvidivost i stabilna ekonomska politika bez čestih i naglih promena, veća pravna sigurnost koja se ogleda u doslednoj primeni zakona, efikasna administracija i transparentna komunikacija sa državnim organima. Upravo zbog toga, NALED je formulisao Regulatorni indeks Srbije – RIS sa ciljem da pruži uvid i članovima i široj javnosti u način i kvalitet donošenja i sprovođenja propisa u Srbiji. RIS se sastoji od šest komponenata: kvalitet primene propisa, javnost pripreme i donošenja propisa, ažurnost sprovođenja zakona, regulatorno opterećenje i dostupnost informacija.

Ukupna vrednost RIS-a za 2019/20 godinu iznosi 49 od maksimalnih 100 poena, što je nešto iznad proseka u odnosu na prethodne godine (prosek za period 2013-2016 je 47.5), ali i dalje predstavlja jedva polovičan rezultat u kreiranju stabilnog i predvidivog regulatornog okruženja koje može stimulisati razvoj privrede.

Detaljnije rezultate regulatorne utakmice u 2019. godini pronađite u našoj novoj publikaciji Kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE