Izjednačavanje akciznog opterećenja na jaka alkoholna pića preduslov za EU

U okviru projekta "Pripremi se za učešće" koji sprovode Centar za evropske politike, NALED i portal European Western Balkans, pripremili smo kratku analizu postojećeg Zakona o akcizama i preporuke za izmenu koje bi doprinele usaglašavanju sa važećim direktivama Evropske unije. Jedna od osnovnih preporuka jeste izjednačavanja akciznog opterećenja jakih alkoholnih pića, kao preduslova za otvaranje pregovaračkog poglavlja 16, koje se odnosi na oporezivanje. Prema izveštajima EK iz 2016. i 2017, kao ključni problem za otvaranje poglavlja navedeno je nejednako akcizno opterećenje kafe iz uvoza i prerađene kafe u zemlji i različitih kategorija jakih alkoholnih pića. Izmenama Zakona o akcizama iz 2018. godine eliminisana je fiskalna diskriminacija u pogledu visine akcize na uvezene i domaće proizvode od kafe, ali propuštena je prilika da se ujednači i akcizni tretman jakih alkoholnih pića. Ni izmenama zakona u prošloj godini ovaj problem nije rešen, te će i u ovoj godini poglavlje 16 najverovatnije ostati zatvoreno za pregovore. Kompletnu analizu preuzmite putem sledećeg linka.

Projekat "Pripremi se za učešće" finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u okviru Programa podrške civilnom društvu (CSF) koji ima za cilj jačanje demokratija i procesa integracije u EU kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka.

Infografik-Ujednacavanje_akciza_na_jaka_alkoholna_pica-1.png 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE