Suzbijanje sive ekonomije

Imajući u vidu da je smanjenje obima sive ekonomije označeno kao jedan od strateških prioriteta države, Vlada Srbije proglasila je 2017. i 2018. za Godine borbe protiv sive ekonomije zbog čega je pokrenuta realizacija mera i aktivnosti Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. 

Četiri klјučna pravca delovanja u ovom strateškom dokumentu su:

  1. Unapređenje efikasnosti inspekcijskog nadzora
  2. Uvođenje podsticaja za legalno poslovanje
  3. Smanjenje birokratije
  4. Jačanje poreske kulture

U 2017. uvedeno je poresko oslobođenje za početnike u biznisu u prvih godinu dana rada, kao mera Nacionalnog programa usmerena na ohrabrivanje mladih preduzetnika da od prvog dana startuju u legalnim tokovima. Usvajanjem Zakona o republičkim administrativnim taksama i izradom Nacrta zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara, nakon pet godina oživela je i reforma neporeskih i parafiskalnih nameta, koji predstavljaju drugo najveće opterećenje za svaki biznis, nakon poreza i doprinosa na zarade. Uspešno je sproveden prvi ciklus nagradne igre Uzmi račun i pobedi kao deo medijsko-edukativne kampanje, kada su država, privreda i građani prvi put radili zajedno na izgradnji poreske kulture i stvaranju boljeg i odgovornijeg društva.

Bolje rezultate ostvarile su i inspekcije jer su tokom 2017. zaplenile znatno veće količine robe koja se najčešće prometuje na sivom tržištu, a to su kafa, cigarete, rezani duvan, alkoholna pića i naftni derivati. Poreska uprava je u više od 6.500 kontrola evidentirala čak 2.600 nepravilnosti pri izdavanju računa.

U 2018. kao Godini borbe protiv sive ekonomije fokus će biti na daljem jačanju svesti građana i privrede o važnosti uključivanja u borbu protiv sive ekonomije, jačanju poreske kulture i poštovanju propisa, uspostavljanju efikasnijeg nadzora nad tokovima u sivoj zoni, unapređenju funkcionisanja fiskalnog sistema, smanjenju administrativnog opterećenja za privredu i građane, kao i na razvoju elektronskog sistema za prijavu i uplatu poreza i doprinosa sezonskih radnika u poljoprivedi i pokretanju servisa e-inspektor.

Borba protiv nelegalne trgovine i neprijavljenog rada tiče se svakog građanina Srbije, jer svaki dinar utajenog poreza znači manja ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, javne usluge i sve ono što čini jednu zemlju dobrim mestom za život.


Povezani Sadržaji

Vesti

36 inspekcija spremno za rad u eInspektoru

10.07.2019

U sredu, 10. jula, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarija za IT i eUpravu i NALED organizovali su 26. sednicu...Pročitaj vest
Blog

Reforma paušalnog oporezivanja

Osnova novog sistema biće softver i precizno definisani kriterijumi za utvrđivanje poreza...Pročitaj blog

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE