Dijalogom do rešenja za očuvanje pčela

U četvrtak, 14. marta 2019, u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, održan je drugi okrugli sto u okviru kampanje „Mesec zaštite pčela”. Događaj je okupio pčelare, poljoprivrednike, predstavnike relevatnih institucija i medije, kako bi kroz javno-privatni dijalog identifikovali izazove i moguća rešenja u borbi protiv trovanja pčela.

Očuvanje pčela predstavlja važnu temu, budući da nam od njih kao oprašivača direktno zavisi svaki treći zalogaj. Takođe, pčele su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka, jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Međutim, njihova populacija, kao i proizvodnja meda u Srbiji, u značajnom su padu usled posledica trovanja zbog neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi.

Kako bi se praksa trovanja pčela pesticidima zaustavila, na okruglom stolu iznet je predlog da se toksična sredstva ne koriste za vreme cvetanja, kao i da se uspostavi bolja komunikacija između pčelara i poljoprivrednika. Pčelari su u razgovoru sa predstavnicima resornih ministarstava usaglasili potrebu za pojednostavljenjem administrativnih procedura u sektoru pčelarstva na republičkom i lokalnom nivou, kao i povećanje inspekcijskih kapaciteta.

Kampanju zaštite pčela pokrenuli su Savez pčelarskih organizacija Srbije i NALED u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno – privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike. Naredni okrugli sto biće organizovan u Čačku, 26. marta.

Uključite se u dijalog i predložite rešenja za zaštitu pčela na www.jpd.rs.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE