Evropska banka za obnovu i razvoj i NALED pomažu unapređenju rada inspekcija u Crnoj Gori

Usled pandemije virusa Covid-19, koja je regionu donela rizik povećanja sive ekonomije u svim oblastima, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odlučila se na brzu reakciju i, nakon podrške reformi inspekcija u Srbiji,  pružiće pomoć u reformi inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore u procesu je izrade IT sistema za povezivanje svih inspekcija, pa će biti dragocena iskustva iz realizacije projekta razvoja sistema eInspektor koji je implementiran u Srbiji takođe pod okriljem EBRD, u saradnji s NALED-om.

- Poboljšanje  poslovnog i investicionog okruženja jedan je od prioriteta EBRD u regionu Zapadnog Balkana, i u skladu sa tim u okviru Inicijative za unapređenje investicione klime i upravljanja, EBRD podržava reformu inspekcija u Srbiji, a od skora i u Crnoj Gori. Sprovođenje programa u Srbiji je već donelo konkretna poboljšanja u efikasnosti rada inspekcijskih službi, što se posebno pokazalo korisnim u cilju kontrolisanja sprovođenja epidemioloških mera tokom pandemije. Radujemo se da ćemo sa NALED-om stečena znanja i iskustva iskoristiti da podržimo reformu inspekcija u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove - izjavila je Jelena Ćirković, koordinatorka projekta iz EBRD.

Evropska banka za obnovu i razvoj omogućila je realizaciju „Projekta unapređenja inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori“ angažujući tim NALED-a koji će pripremiti tri važna instrumenta za jačanje efikasnosti inspekcija u Crnoj Gori – kontrolne liste za proveru zakonitosti poslovanja kompanija i preduzetnika, registar firmi i njihovih objekata koje su predmet nadzora, kao i kriterijume za uvođenje analize rizika u rad inspekcija.

- Važno je napomenuti da će nakon kompletnog kreiranja kontrolnih listi, koje se očekuje do aprila naredne godine, one će kao i u Srbiji biti javno dostupne i privrednici će moći, odgovaranjem na niz jednostavnih pitanja, da sami da provere da li posluju u skladu sa zakonom i da bolje razumeju propise. Inspektori će moći uz pomoć kontrolnih listi i matrica za procenu rizika da rangiraju privredu po nivou rizičnosti i tako odrede prioritete u nadzoru. Odgovorni privrednici će na ovaj način biti manje opterećeni kontrolama jer će ih inspektori ređe posećivati, a subjekti kod kojih se utvrdi kršenje propisa biće kontrolisani u intenzivnijoj meri dok ne koriguju poslovanje - kaže Milica Anđelković Đoković, koordinatorka za analitiku u NALED-u. 

Kada je reč o Registru subjekata i objekata nadzora, ova objedinjena baza podataka o privredi omogućiće inspektorima da brže dođu do potrebnih podataka o nadziranim firmama i bolje pripreme kontrole što, dugoročno posmatrano, može značiti i smanjenje opterećenja privrednika usled efikasnijih kontrola. 

Treba imati na umu da će za implementaciju svih navedenih produkata ovog projekta biti potreban duži period, što je uslovljeno ne samo kompleksnošću sistema već i umnogome zavisi i od podrške drugih institucija u delu uvezivanja relevantnih registara.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE